Зайкова попари кабинета, предупреди за нещо страшно

Не е увеличение това, което говорят за пенсионерите, заяви финансовият експерт 

Зайкова попари кабинета, предупреди за нещо страшно | StandartNews.com

"Всички действия на правителството в последните месеци са проинфлационни. Имаме по-висока инфлация в сравнение с ЕС. Мерките не са обсъждани с нас - нито с гражданите, нито с бизнеса. Обсъждат се само между коалиционните партньори", заяви изпълнителният директор на АИКБ Добрин Иванов в студиото на "Денят ON AIR".

По-рано днес стана ясно, че коалиционните партньори са договорили пакет от антикризисни мерки за крайните потребители и бизнеса.

"Завъртя се в публичното пространство, че ще бъдат между 1,5 и 2 млрд. лв. и ще бъдат в посока подпомагане на най-засегнатите групи от повишените цени от инфлацията. 60 лева антиинфлационна добавка ще замести Ковид добавката, няма да има реално увеличение на пенсиите. Това не е антиинфлационна, а проинфлационна мярка", коментира Иванов.

Икономистът и финансов експерт Мика Зайкова се съгласи, че всички мерки дотук са хаотични и проинфлационни. 

"Бърза мярка ли е вдигането на тавана за регистрацията за ДДС? 92% от фирмите в България са малки и средни. Как ще доживеят до така наречената мярка? Не е увеличение това, което говорят за пенсионерите. Г-н Гьоков предлага 10% инфлационно покриване. Първо - това не е сигурно. Тези 60 лева и тези 6,1% преизчисляване на пенсиите по швейцарското правило отдавна са изядени от инфлацията", заяви тя пред Bulgaria ON AIR.

И предупреди, че ни чака нещо много по-страшно, тъй като ще купуваме скъп газ и петрол.

"Като почнат фалитите, ще почне и безработицата. Себестойността на втечнения газ е два пъти по-висока от себестойността на другия. Сега там на границата с Гърция не стои "Булгаргаз", а частна фирма, която иска да печели", посочи Зайкова.

Изпълнителният директор на АИКБ отбеляза, че има две мерки за връщане на баланса - да бъде повишено предлагането на стоки, за да се успокоят цените; да се намали паричното предлагане. Във валутен борд сме и нямаме собствена парична политика, не можем да влияем пряко на размера на инфлацията, стана ясно от думите му.

"10 май сме, нямаме компенсации за тока и нямаме яснота каква ще бъде цената на газа. Имаме готовност за общонационален протест на всички работодатели на 18 май пред Министерския съвет", предупреди Добрин Иванов.

Според него позицията на държавата спрямо "Газпром" е против българския интерес. Работодателите настояват да продължи вносът на руски петрол, който, по думите на Иванов, няма алтернатива. Искат да знаят и цените на тока и газта за месеци напред, за да планират своите разходи.

"Дефицитът на газ е световен. При изначален дефицит цените ще растат и не виждаме защо се отказваме от доставки от най-големия производител, за да търсим алтернативни доставки на по-висока цена", заяви Иванов. 

Искането на социалния министър минималната работна заплата да стане 770 лв. той определи отново като проинфлационна мярка.

"Нашето правителство не направи нищо за хляба на хората. Трябваше да изкупят жито и слънчогледово семе. Мотаят се с някакви процедури. Чакат актуализацията на бюджета понеже нямат пари", каза още Мика Зайкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай