Зайкова: Инфлацията изяжда държавната помощ

Не намаляването на ДДС, а вдигането на тавана е важно, каза тя

Зайкова: Инфлацията изяжда държавната помощ | StandartNews.com

„Има много хора у нас, които са далеч по-затруднени, но са без камиони като превозвачите. Има обстоятелства, които ни водят до мисълта, че исканията им не са само икономически“, каза бившият министър на икономиката Лидия Шулева в предаването „Тази сутрин“ по БТВ.

По думите ѝ ЕК не разрешава намаление на акциза на горивата, тъй като България има най-ниския акциз.

„Всички икономически мерки не бива да се раздават на калпак. Такава отстъпка би била добра за човек с 20-годишна кола, който едва свързва двата края. Трябва да е ясно кои групи се подпомагат“, каза Шулева.

ВИЖ ОЩЕ: Зайкова попари кабинета, предупреди за нещо страшно

Според Мика Зайкова една от хубавите икономически мерки на правителството е качването на тавана за регистрация на ДДС от 50 на 100 хил. лева.

„Кредитите се оскъпяват. Колкото и Кристин Лагард да се мъчеше да не повишава основния лихвен процент, обстоятелствата ще я принудят да го направи. Хората вече са достатъчно задлъжнели, защото това, с което държавата им помага, е изядено от инфлацията“, каза Зайкова.

Според нея намаляването на ДДС на отделни стоки не носи кой знае каква полза за потребителя, а за този, който доставя стоките. „Не намаляването на ДДС, а вдигането на тавана е важно“, каза още тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай