Завръща ли се зимата? Кога да очакваме сняг и студове

Средиземноморски циклон разваля времето

Завръща ли се зимата? Кога да очакваме сняг и студове | StandartNews.com

Зимата се завръща, предупреждават от Meteo Balkans.

Новата седмица ще започне с влошаване на времето и понижение на дневните температури. Очакват се валежи от дъжд, а в Предбалкана и планинските райони - и от сняг. Подобрение на времето се очаква от четвъртък, но температурите ще са около нормата за февруари и ще остане студено. 

Времето в понеделник

В сутрешните часове в понеделник на места в Горнотракийската низина и в Дунавската равнина ще се образуват и мъгли. 

Минималните температури ще се понижат и ще бъдат между 2° и 5°С, като отново по-хладно ще се задържи в планинските райони и котловините от Западна България, Средногорието и част от Северозападна България - до минус 2 °С. Най-топло очакваме да е в Централна България и в югозападните райони - до 4-5°С.

В първия ден от новата седмица облачността преди обяд ще е по-често разкъсана, а около обяд над много райони намаляваща до слънчево.

Разваляне на времето очакваме в следобедните часове. Тогава от северозапад ще започне ново увеличение на облачността и до вечерта на много места в Западна България ще превали слаб дъжд, а над крайните северозападни и централни райони дори е възможно да прегърми. Вятърът в страната ще е слаб, а северно от Стара планина и до умерен от юг-югозапад и температурите ще се повишат, прогнозират от Meteo Balkans. 

Максималните температури в страната ще се повишат и ще са между 15° и 21°С. Най-топло ще бъде в Централна България - до 19-21°С, а най-ниски ще са градусите в Северозападна и в котловините от Западна България – до 15-16°С. 

Понижение на температурите и по-значителни валежи очакваме в нощта срещу вторник и във вторник.

Времето във вторник

По-сериозна валежна обстановка се очаква във вторник. Причината за влошаването на времето е преминаващ южно от страната средиземноморски циклон.  

Времето в страната ще бъде облачно и на много места с валежи от дъжд. Около обяд от северозапад вятърът ще се усили и очакваме понижение на температурите. С падането на градусите след обяд в Предбалкана и по високите полета в Западна България дъждът ще премине в мокър сняг. По- съществени снеговалежи очакваме в планините и в Средногорието, където ще се образува и бяла покривка.

Минималните температури ще бъдат между 2° и 6°, а максималните в страната ще са в широки граници от 5°-9° в северозападните райони до 13°-14° в южните и югоизточните. 

Вятърът в югоизточните райони все още ще е от югозапад, но с преминаването на студения фронт ще се образуват и гръмотевични бури и температурите ще се понижат. 

В сряда и четвъртък ще се задържи без съществена промяна със слаби  валежи от дъжд в южна и източна България, а от сняг в планинските райони. Ще продължи да духа северозападен вятър и преобладаващите максимални температури ще бъдат между 4° и 8°

Подобряване на времето се очаква в четвъртък. Очаква се то да е ветровито, с променлива облачност, която след обяд ще се разкъсва. Слаби валежи от сняг са възможни само на отделни места, главно в планинските райони.

Подобряване на времето и затопляне се чака и в петък. Около обяд облачността в страната ще се разкъса до слънчево. В сутрешните часове на места в равнините и котловините ще се образуват и мъгли. Ще остане студено с минимални температури от минус 6°С до минус 1°С. Максималните ще се повишат и ще са между 8-13°С.

В събота и неделя се очаква увеличение на облачността и в Западна и Централна България ще започнат нови валежи от дъжд, а по високите полета и в планините – и от сняг. Вятърът в Източна България ще се усили и ще е югозапад. Максималните температури ще са в широки граници - от 5°-10° в северозападните и западни райони до 14°-17° в Източна и Южна България.

Нова синоптична обстановка с валежи от дъжд и сняг очакваме в неделя. Вятърът от северозапад ще се усили и с него ще нахлува по-студен въздух. В Западна България и в Предбалкан до вечерта ще завали сняг, а в Горнотракийската низина и Източна България валежите ще са от дъжд. Температурите ще се понижават и максималните ще бъдат от 3-5° в северозападните райони до 13-14° в Южна и Източна България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай