Затворническите надзиратели излизат на протест

Затворническите надзиратели излизат на протест | StandartNews.com

Пловдив. Синдикатът на персонала в затворите в България реши на 9 ноември да организира национален протестен митинг пред Министерството на правосъдието, предаде бТВ. Решението е било взето на извънредно заседание на синдиката в Пловдив.

Причината за недоволството на надзирателите е цялостната политика в системата на местата за лишаване от свобода и предлаганият проектобюджет за следващата година на главните дирекции "Изпълнения на наказания" и "Охрана". В сбирката са взели участие представители на всички затвори и на по-големите следствени арести в страната.

"Всяка година бюджетът се намалява, като през 2013-а е 97 млн. лева, а се увеличават броят на лишените от свобода и задълженията, които ни се вменяват", коментира Иван Петров - председател на синдиката. Той определи като парадоксален факта, че в новия бюджет е предвидено увеличение на заплащането на затворниците, тъй като то е обвързано с минималната работна заплата, а за надзирателите отговорът е "няма пари".

"Ние не искаме увеличение на заплатите, а изравняването на заплащанията с останалите държавни служители в сектора "сигурност", защото ние сме с най-ниските", обясни Петров. Той поясни, че парите за храна в системата на МВР са по 120 лева на месец, а за тях - по 60 лева. За специфичните условията на труд надзирателите получават 28,50 лева.

"Затворниците изтърпяват наказание за съответното престъпление, а това е нашето работно място", каза Петров.

"Министерството на правосъдието е в процес на преговори за подписване на споразумение с надзирателите", каза пред журналисти в Пловдив вицепремиерът и министърът на правосъдието Зинаида Златанова.

Целта е да се постави на солидна основа развитието на тяхната професия. Златанова е убедена, че ще се стигне до подписване на споразумение и с течение на времето ще се постигне съгласие. Министърът на правосъдието каза още, че се среща редовно с представители на синдиката на надзирателите, а исканията им не са нови, протестните действия –също. "Това не е нищо извънредно. За съжаление, в момента възможностите на държавата са такива, всички бюджети са намалени за следващата година. Въпреки това ще се мисли и прави всичко възможно за тях според финансовите възможности", добави още тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай