Застудяването продължава. Чакат ли ни валежи от сняг?

Максималните температури ще бъдат в широки граници - между 4° и 12°

Застудяването продължава. Чакат ли ни валежи от сняг? | StandartNews.com

Очакванията за застудяване в близките дни се потвърждават, а причината за това е обширна област от високо атмосферно налягане над Източна Европа, в предната част на която към Балканите ще се спуска много студен въздух. Ще има и превалявания, през нощта в по-голямата част от страната все още дъжд, но с умерен вятър от североизток ще започне да прониква по-студен въздух и с понижението на температурите, в Предбалкана и Лудогорието дъждът ще се примесва със сняг. Максималните температури ще бъдат в широки граници - между 4° и 12°.

Ще духа умерен, в Източна България - временно силен североизточен вятър. Предупреждение за опасно силни пориви със скорост около 80 км/ч е обявено в областите Бургас, Варна и Добрич.

В планините ще духа умерен североизточен, по високите части - северен вятър. Ще вали сняг, а опасността от лавини извън обработените писти остава висока.

Застудяване се очаква не само на Балканите, но и в страните от Западна Европа. Под влиянието на обширен африкански циклон, по Западното и Централното Средиземноморие ще има валежи от дъжд, по-интензивни и придружени от гръмотевични бури в Югоизточна Испания и Южна Франция.

У нас, в петък понижението на температурите ще продължи. Ще има и слаби превалявания, главно в източните и планинските райони. През почивните дни ще бъде почти без валежи, а с намалението на облачността сутрин ще бъде още по-студено. По-ниски от обичайните за средата на март ще останат и максималните температури.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай