Заставаме зад кабинета в името на реформите

Заставаме зад кабинета в името на реформите | StandartNews.com

Бизнесът има нужда от спокойствие, няма да подкрепим опитите за дестабилизация

Най-важно е да работят еврофондовете, имаме предложения за здравеопазването и транспорта, казва Николай Вълканов

Искаме стратегия за развитие, радваме се, че данъчните закони не се промениха въпреки натиска

Дадохме добър пример със съвместната инициатива на "Стандарт" и КРИБ "Да! На българската икономика"

Цените на металите се сринаха с 30%, но компаниите трябва да плащат заплатите и да продължат с инвестициите

Проф. д-р Николай Вълканов е заместник-председател на Управителния съвет на Българската минно-геоложка камара /БМГК/ и председател на Съвета на директорите на "Минстрой холдинг"АД. Той бе избран за член на Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/ на проведеното преди седмица общо събрание на организацията. Още на следващия ден управителният съвет проведе заседание и излезе с декларация, с която поиска среща с премиера и ключови министри от правителството.

- Господин Вълканов, какво породи желанието на членовете на КРИБ за среща с премиера и правителството? Какви въпроси искате да поставите пред кабинета?

- Напоследък доста неща се случиха и у нас, и извън България. На границата има блокади, бежанска вълна залива Европа. И доста политически сили се опитват да изваждат дивиденти от това и, образно казано, да клатят правителството. А бизнесът какво иска? Ние искаме спокойствие и прогнозируемост. Спокойствие да си вършим работата, а прогнозируемост - да знаем, че приетите данъчни закони няма да се променят непрекъснато и всеки да се упражнява на темата данъци. Искаме и стратегии за развитието на бизнеса. Защото инвестициите в големия бизнес са за стотици милиони и се правят дългосрочно. Искаме да знаем какво ще се случва в следващите 2-3-5 години, а не някой постоянно да поставя нови условия.

А сегашното правителство успява да осигури прогнозируемост. Първо, въпреки големия натиск за промяна в корпоративния данък, правителството удържа и го запази 10%, за да може да се развива бизнесът. Второ, удържа всички искания за промени на ДДС. Специално за минния бранш това правителство прие и стратегия за развитието на бранша.

- Какви проблеми поставиха членовете на Управителния съвет?

- Чуха се много изказвания, но стана ясно, че за всички е важно да работят еврофондовете. Преди една година бяха спрени всички еврофондове и това предизвика големи затруднения, особено за строителния бизнес. А днес се изпълняват всички европейски програми и усвояването е над 90%. Ето нещо, което е важно за българския бизнес. Всъщност ние още преди изборите сме имали среща с всички политически сили и тогава партиите, които сега влизат в правителството, поеха тези ангажименти и виждаме, че ги отстояват.

Има и други неща, които искаме да си кажем с правителството и сме го правили на регулярни срещи. Например по инициативата на КРИБ и в. "Стандарт "Да! На българската икономика", или инициативата "Бизнес на светло" - дадохме добър пример, бяхме лице на кампанията. Това има голям смисъл, защото, ето, увеличават се приходите в хазната, а работниците си получават заплатите, осигуровки и намалява сивия сектор. Винаги има място за сътрудничество между бизнеса и правителството и за начертаване на съвместни политики.

- В декларацията Управителният съвет на КРИБ посочва желание на тази среща да се очертаят спешни мерки, които да гарантират стабилност и растеж. Дайте примери за такива мерки.

- Различни са в различните сектори. Например в енергетиката ние направихме една пътна карта, в която поставихме задачи, но не всичко зависи само от българското правителство. Българският министър на енергетиката Теменужка Петкова направи нужното, сега се очаква от Европейската комисия да даде съгласие да влезе в сила наредбата за компенсирането на разходите за електроенергията, потребявана от енергоемките предприятия. Очакванията са това да стане до края на март или април. Конкретни предложения дават и фирмите от транспорта, от здравеопазването. КРИБ е огромна организация с членове от всички сфери на икономическия живот.

Най-общо казано, искаме гаранции за реформи. В последните три години се смениха няколко правителства и затова сега искаме спокойствие и това правителство да си изкара целия мандат, за да има време да се направят започналите реформи. Искаме да кажем, че бизнесът не иска да се клати правителството и заставаме зад него в името на реформите. И че ще работим в посока на поетите ангажименти, за да се случат реформите.

- 2016-а се очертава доста тежка за сектора, в който работите - добивната промишленост. Как ще преминете през този период на срив в цените на металите?

- Така е, макар че винаги в този сектор е тежко. Цените на металите паднаха през 2015 г. с 30%. Това е борсова стока и тя зависи от икономиката не на България, а на света. Хубавото е, че минната индустрия у нас е в много здрави и опитни стопани. Имам предвид компаниите "Челопеч", "Асарел Медет", "Елаците", както и нашите "Горубсо Мадан" и "Горубсо Златоград". Те имат добри стопани, които мислят дългосрочно за предприятията си, а не година за година. Имаме сериозни планове до 2015 г. или 2030 г. И ние знаем, че има такива периоди на спад на цените на металите, които се движат по една синусоида с движения нагоре и надолу. Важното е в моменти на спад да плащаш заплати, защото работниците нямат вина за това, че цените са ниски. Второ, важно е да не спираш инвестициите, защото някой ден, когато цените се подобрят, ти не можеш да си на нулата. И третото съществено нещо е да си подготвен, че това ще се случи. Разбира се, компаниите правят съответните икономии в частта на потреблението на електроенергия, правят се графици за върхова, дневна, нощна енергия и други дребни неща, които подобряват икономическия живот в предприятието. Но без съкращения и намаления на работни заплати и без спиране на инвестиции. Но това може да го правят добри стопани, които години наред са управлявали тези предприятия и мислят за години напред да ги управляват. В нашия бранш това е хубавото, че компаниите се управляват от професионалисти.

Специално във фирмите на "Минстрой холдинг" инвестиционните планове се изпълняват така, както са внесени, няма преразглеждане, няма съкращаване на работници, няма намаляване на работни заплати, 25-то число е свято и на него се плащат заплати. Нашите работници не разбират, че има намаляване на цените на металите.

- Какво предстои през 2016 г. във фирмите на "Минстрой холдинг"?

- Фирмите си имат годишни задачи, изпълняват ги. Един от големите проекти е модернизацията на обогатителната фабрика в "Горубсо Златоград", надграждането на хвостохранилището на "Горубсо Мадан" в Рудозем, както и на хвостохранилището на "Горубсо Златоград" в Ерма река. Три големи проекта за 10-12 млн. лв., които ще продължат да се изпълняват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай