Заший раната онлайн!

Държавата хем затвори медицинските университети, хем призова студентите за влязат в Ковид-отделенията

Заший раната онлайн! | StandartNews.com
  • Държавата хем затвори медицинските университети, хем призова студентите за влязат в Ковид-отделенията

Обзалагам се, че когато отминат няколко години и пандемията отшуми, всеки, който отива на лекар, първо ще задава въпроса: "Кога сте следвали медицина?". И годината 2020 ще звучи доста притеснително. Както може би и следващите.
Медицинските университети затвориха врати и преминаха на дистанционен режим на обучение. При цялото си въображение не мога да си представя как човек може да се научи да поставя инжекция или абокат онлайн. Как може да направи операция, да зашие рана, да излекува кариес, не говоря за нещо по-сложно. Не говоря и за всички останали специалности, които това би засегнало, защото при хуманитарните например знанията биха могли да се наваксат и в интернет, поне частично.
Но се замислям за

лицемерието на държавата
която настоя медицинските университети да преминат на дистанционно обучение, за да не се скупчват младите хора, и в същото време призова студенти, преминали съвсем повърхностно обучение, да отидат като доброволци в Ковид-отделенията, където нямало кой да работи.
Звучи не само хаотично. Звучи страшно. Призоваваме деца, все още с недостатъчно медицински познания, защото дори и лекарите с опит признават, че нямат такива по отношение на вируса, да отидат и да се изложат на риск. Без да са научили достатъчно, което означава, че биха могли да навредят, вместо да помогнат. Призоваваме ги, въпреки че от години нямаме стратегия как да ги задържим у нас, да се превърнат в опитните мишки на здравната система. Призоваваме и пенсионирани лекари да пожертват живота си, и сигурно те ще са единствените, които ще го направят, защото питаят едно вече отминаващо уважение към честта на професията си, въпреки всички подигравки, които държавата извърши с тях. Готвим забрани за това лекар, който чувства живота си застрашен, да не може да се откаже от работното си място, на което му

плащат жълти стотинки
само защото е дал Хипократова клетва.
Без да е осигурила апаратура, без да е осигурила места за хората, които имат планови операции, държавата започна да размахва меч над лекарите, а както виждам, отсега и над бъдещите такива. Държавни чиновници се нахвърлят върху болници защо не са приели някой пациент, който е с ковид-19. А проверихте ли дали въобще е имало легла? Или трябваше да го приемат в кожното отделение и да изпишат другите пациенти, независимо в какво състояние са? Между другото, забелязвам, че всички болници, от които се искаше да разкрият ковид-отделения, закриха точно дерматологиите. Къде да ходят хората с кожни проблеми, които никак не са маловажни? Или хората с други проблеми, примерно физиотерапевтични, защото заради коронавируса се е наложило физиотерапията да бъде закрита и там да се отвори ковид-отделение. Нищо, че няма нито един болен, а просто трябва да отговориш на поредната инструкция.
Когато се издават инструкции на парче, не трябваше ли да се направи анализ къде колко легла могат да се открият, без да бъдат засегнати правата на други болни? И

някой чувал ли е за понятието бърнаут
от което съвсем скоро ще бъдат засегнати повечето лекари?
Колкото до мен, аз мисля да се запиша да уча дистанционно медицина. Все с една операция пред компютъра ще се оправя. А ако специализирам психиатрия, ще изкарам по-лесно. Пък и скоро всички колеги ще ми дойдат на крака, защото са откачили от инструкциите на държавата, и печалбата е гарантирана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай