Заради пилотска грешка ли падна самолетът на Пенчев?

135 бизнесмена в България имат разрешително и пилотират подобни малки машини, през миналата година има най-малко 6 инцидента

Заради пилотска грешка ли падна самолетът на Пенчев? | StandartNews.com

Много е вероятно е да се окаже, че собственикът на "Уолтопия“ Ивайло Пенчев, чийто самолет падна вчера, не е спазил мерките за безопасност и това ще доведе до отнемане на свидетелството за управление на самолети. Това твърди Нова тв като се позовава на запознати с хода на проверката за причините, довели до катастрофата.

За вероятна вина на Пенчев стана ясно и от коментара на бившия главен инспектор за безопасността на полетите към Министерство на транспорта Ангел Борисов.

"Самолетът е катастрофирал заради сериозен гръбен вятър. Тези самолети са изключително чувствителни към метеорологични условия. Пенчев е допуснал компромиси, спокойно е можел да иде от другата страна на пистата. И най-добрите пилоти бързат и пренебрегват условията", заяви Борисов.

Причината за катастрофата ще бъде обявена, след като се прегледат документите на пилота и изправността на самолета. Двете версии обаче са грешка на пилота или техническа неизправност, пише "Марица".

"Пенчев не е летял от зимата, съответно нито пилотът, нито самолетът са били във въздуха. Има съмнение за загуба на тренинг", предположи Борисов.

 Той обясни, че тъй като Пенчев е и собственик, и пилот, той е длъжен сам да си направи техническите прегледи преди това. Отговорността за техническата и летателна изправност на самолета е на бизнесмена, категоричен е експертът. 

Според него 50-годишният бизнесмен не е предал и вярно какво се е случило при инцидента.

"Първичната информация, която се подава от пилота към "Пирогов", не съответства със реалната обстановка на пистата. Той съобщава към кулата, че има проблеми с двигателя. След което самолетът тръгва надолу и се удря в дървета. Това не е така, той прелита оградата и реално пада на пистата. Тук има налице загуба на памет, както и множество наранявания", обясни Борисов.

Други експерти вече заявиха, че реално самолетът на собственика на "Уолтопия" не е паднал от високо, а от около 5 метра височина и се е ударил в лявото полукрило.

Капитан Янко Стоименов – старши пилот и директор на компанията, която стопанисва летището в Лесново, коментира пред bTV, че до момента може да се заключи, че една от причините може да е проблем със силовата установка на самолета или двигателя.

„Този тип двигател има много добро име в индустрията и 80% от леките самолети са снабдени с точно този тип („Ротекс“). Ако човек започне да чете внимателно публикации на експерти, които са в сферата на поддръжката – ще стане ясно, че тази силова установка е изключително капризна и изисква много добри познания и точност при обслужване“, допълни той.

Пилотът обясни, че се съмнява Пенчев да в направил компромис с обслужването на самолета и предположи, че реакцията му е била адекватна.

 "Бих искал да го поздравя за това, което е направил. Той не е пилот с голям опит, но времето, което е прекарал във въздуха, е от порядъка на 4 минути и с този не голям опит е взел решение как да постъпи. С взимането на това решение, той е изключил риска да пострадат и други хора. Търсил е да постигне максималното от гледна точка на безопасност при приземяването“, каза още Стоименов.

След катастрофата в събота Пенчев беше откаран в "Пирогов" с множество травми. Той все още е Неврохуриргията, където продължават да му  правят различни изследвания и манипулации. Най-вероятно утре ще чу бъде направена операция. Бизнесменът продължава да е адекватен и в добро здравословно състояние, твърдят от болницата.

135 бизнесмена в България имат разрешително и пилотират подобни малки самолети като машината, с която е летял Пенчев.

Малките самолети са лесни за пилотиране, но изключително опасни, защото се влияят много от времето. За миналата година има най-малко 6 инцидента с осем жертви у нас.

Преди малко повече от месец двама души загинаха при инцидент с малък самолет край Оризари - 45-годишен пилот и 18-годишен младеж, който се е обучавал. Най-вероятната причина за инцидента е повреда в крилото. Според очевидци то се е отчупило, докато машината е била във въздуха. Разследването продължава.

През април северозападно от връх Солунска глава на територията на Северна Македония при инцидент загина 4-членно българското семейство. Малкият частен самолет „Чесна” се разби недалеч от Скопие при лошо време. В него пътували пилотът, съпругата му и двете му дъщери.

През юни миналата година ултралека машина падна край Казанлък. Самолетът загубил мощност и паднал от 10 метра височина върху дървета и храсти. За късмет, пилотът и детето му получиха само леки травми.

Малък самолет с двама души на борда се разби в покрайнините на Шумен през август 2018 г.. Пострадаха 62-годишен мъж и 27-годишният му син. За съжаление, по-късно бащата почина.

Само два дни по-късно друг малък самолет се разби при кацане на летище Балчик, а пилотът загина.  При кацането машината се ударила силно в пистата, преобърнала се и се запалила.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай