Започна Световна седмица на кърменето

Започна Световна седмица на кърменето | StandartNews.com

София. Световната седмица на кърменето (ССК) 2013 г. е от 1 до 7 август и тази година е под надслов „Подкрепа за кърмене – близо до майките". Целта й е да насърчи естественото хранене на бебетата и малките деца.

Събитието беше официално открито в УАГБ „Майчин дом", в присъствието на Таня Андреева, министър на здравеопазването, Емилия Тончева, управляващ офиса на Световната здравна организация в България, Таня Радочай, представител на УНИЦЕФ за България, проф. д-р Виктор Златков, изпълнителен директор на УАГБ „Майчин дом", проф. д-р Боряна Слънчева, началник на Клиника по неонатология към УАГБ „Майчин дом", д-р Анета Попиванова, редседател на Национална асоциация „Подкрепа за кърмене", IBCLC (сертифициран от международен борд консултант по кърмене), Нина Николова, председател на Фондация „Нашите недоносени деца", бременни, майки на кърмачета, родилки с опит в кърменето, представители на медиите.

Беше направено дарение на информационни табла за кърмене на недоносени бебета за Клиниката по неонатология на УАГБ „Майчин дом". Изработването им е съвместна инициатива на Фондация „Нашите недоносени деца" и Национална асоциация „Подкрепа за кърмене".

„Кърменето е най-добрата храна и най-добрата защита за бебето и майката, но все още в България има ниска информираност за ползите му, липсват медицински стандарти, които да отговарят на съвременните европейски тенденции. Тази година темата на Световната седмица на кърменето е „Подкрепа за кърмене – близо до майките". Наистина, изключително важно е да обучим широката общественост и семействата, за да може майките да бъдат подкрепяни да кърмят, но и да не забравяме, че първите хора, които майката вижда след като е родила, са медицинските сестри, акушерките и лекарите в родилните и неонатологични отделения. Ние трябва да информираме и подкрепяме майките да кърмят, защото в замяна те правят най-ценното за своето дете – дават му най-добрия старт в живота", каза Таня Радочай, Представител на УНИЦЕФ за България.

Данните от Национално проучване за храненето на кърмачета и малки деца до 5-годишна възраст и отглеждането им в семейството (2007, НЦООЗ) показват лоши тенденции спрямо световните препоръки за кърменето: извънредно малка част от бебетата са на изключително кърмене до 6-месечна възраст; сравнително високият дял на кърмени деца през първия месец (84,2%) спада до 25,7% към 6-7-ия месец и достига до още по-ниски стойности към края на първата годинка – едва 14,8% от българските бебета на 10-11 месеца получават някаква кърма. Основната посочвана причина от майките за спирането на кърменето е липсата на кърма (65,7%), като този висок процент насочва не към медицински проблем като причина, а към липсата на знания и умения за поддържане на лактацията. Болничните практики също не благоприятстват за доброто развитие на кърменето: късно начало, разделяне на майката от бебето по време на болничния престой, липса на достатъчна подкрепа от страна на медицинския персонал.

Седмицата продължава с прояви в подкрепа на кърменето, майките и децата в София, Бургас, Варна, Пазарджик, Плевен, Стара Загора, Сливен, Хасково и Шумен. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай