Откриха тържествено академичната година в УНСС

Кои откриха учебната година

Откриха тържествено академичната година в УНСС | StandartNews.com

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и министърът на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков откриха новата академична 2023/2024 учебна година в УНСС.

Националният, европейският и студентският химн „Gaudeamus igitur“ дадоха началото на тържествената церемония в най-големия икономически университет в Югоизточна Европа.

Проф.  Димитров приветства студентите, преподавателите и служителите и отбеляза, че тази година УНСС отчита рекорден брой кандидат-студенти и по-висок бал за прием. Университетът може да се похвали с една успешно проведена кандидатстудентска кампания и много над очакваното новоприети студенти. Проф. д-р Димитър Димитров изтъкна, че този успех се дължи на факта, че в Университета има високи изисквания, надгражда се постигнатото и процесът на трансформация е непрекъснат. Той подчерта, че Университетът е член на елитната университетска мрежа ENGAGE.EU и че чрез нея студентите на УНСС с гордост могат да казват, че са учили в 9 университета по време на следването си. УНСС осигурява възможност за мобилност в над 100 чужди университета.

Ректорът обърна внимание, че Университетът има много добри връзки с бизнеса и организира съвместни бизнес академии с водещи компании, като предлага отлични възможности за стажове, провежда много кариерно ориентирани събития и това води до почти 100% реализация на възпитаници му още от студентската скамейка.

Проф. Димитров наблегна и на усилията, които ректорското ръководство е положило, за да бъде УНСС зелен университет, посочвайки завършения проект на фотоволтаичен парк, един от най-големите в сферата на образованието изобщо. Той подчерта, че скоро ще завърши и ремонтът на университетската библиотека и че са предприети стотици мерки за енергийна ефективност и подобряване на учебния и административния процес, особено за студентите и преподавателите. Създават се няколко университетски кампуса, ремонтират се общежитията, с фокус към по-добра естетическа среда за живот и учене.

„Разбирам вълнението, което Вие сега изпитвате, прекрачвайки прага на вече и Вашата алма-матер. Това е важна стъпка във Вашия живот, която е резултат от сериозните и задълбочените усилия, които сте положили през изминалата учебна година“, обърна се проф. д-р Димитър Димитров към първокурсниците и подчерта: „Мога да ви уверя, че сред Вас стоят бъдещите управленци на България – предприемачи, икономически анализатори, съветници, министри и президенти. Защото УНСС е трамплин за таланти. Защото в Университета за национално и световно стопанство първите си крачки в знанието са направили стотици именити наши сънародници, формирали елита на нацията, сред които десет министър-председатели на България, както и изпълнителният директор на Международния валутен фонд – Кристалина Георгиева, доктор хонорис кауза на нашия университет“. (Пълния текст на слово на ректора  - тук).

Министърът на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков се обърна към първокурсниците с думите: „Вие сте избрали университет, който не само ще ви подготви на високо ниво, не само ще ви даде любовта към знанието и науката, но ще ви отвори път за една много успешна реализация в живота – нещо, което трябва да прави всеки съвременен университет. Затова още веднъж искам да поздравя и ректорското ръководство, и преподавателите на университета, тези над 500 водещи преподаватели в нашата страна, и вас, с откриването на новата учебна академична година 2023 – 2024.  На добър път и бъдете все така иновативни и всичко най-добро!“.

Министърът на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков написа посвещение в Златната книга на УНСС, която съществува от основаването на Университета преди 103 години и в нея мнозина известни личности са оставили своите послания. Той написа:

 „УНСС да съхрани своите 100-годишни традиции на функциониране, но, от друга страна, да бъде иноваторът, който ще промени българското висше образование и ще го направи адекватно на Индустрия 5.0“.

 „Уважаеми първокурсници, поздравявам ви с това, че в момента се намирате в алма-матер на българската икономическа наука и образование, в ковачницата на бъдещия човешки капитал в икономиката. Добре дошли и поздравления за вашия избор!“, каза проф. д-р Лалков Дулевски, председател на Общото събрание на УНСС.

Доц. д-р Лиляна Вълчева, председател на Съвета на настоятелите, високо оцени уменията на ректора и на екипа му да създава една благородна среда, в която студентите да показват и да развиват своите умения. Тя отправи послание към първокурсниците: „Ще усетите колко много ние ще вземем от вас и колко много всички преподаватели и служители на УНСС ще ви дадат. Използвайте годините в УНСС, за да надграждате,  да създавате приятелства, да формирате знания и компетенции, да станете добрите бъдещи лидери. Зад всеки труд ще стоят усмивките, усилията и благородния труд на вашите преподаватели.“  

„Скъпи първокурсници, преди всичко бъдете горди с вашия избор, нашият университет е водещ, именно заради нас студентите и нашите успехи“, посочи председателят на Студентския съвет  Илиян Чабуклийски и се обърна към преподавателите с думите: „През годините сте доказали, че сте едни от най-добрите професионалисти във вашите области, вашата задача е една от най-важните – да изградите бъдещите управляващи както на държавата, така и на големи бизнес компании“.

„Изключително съм горд, че през последните четири години видяхме една нова визия в развитието на УНСС, едно ново визионерство. Не само откриването на новия корпус, не само подобряването на залите, материалната база, общежитията. Това е една малка частица, от това, което се направи. Щастлив съм с факта, че господин Ректорът успя да направи наистина качествен екип, с който да възстанови именно добрия дух и доброто име на Университета. Благодарение на неговия екип нещата се случиха наистина по добрия начин и бяха усвоени предоставените средства за студентските общежития“, каза Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети.

Тържеството уважиха и Н. Пр. г-н До Хоанг Лонг, извънреден и пълномощен посланик на Виетнам, Н.Пр. доц. д-р Желко Йович, извънреден и пълномощен посланик на Република Сърбия, изпълняващият длъжността посланик на Черна гора в България г-жа Йелена Филипович-Стоянов, г-н Абделлатиф Аит Ел Амири министър-съветник от Посолството на Кралство Мароко.

Посланикът на Китайската народна република в България Н. Пр. г-н Дун Сяодзюн във видеообръщение изрази своята радост да участва в церемонията по откриването на новата академична година на УНСС и акцентира на доброто сътрудничество през последните години между Шанхайския университет „ Дзяо Тун“ и УНСС.

„Редица преподаватели и студенти посетиха Шанхай за обучение или обмен, което позволи на много китайски приятели да опознаят младежкия и съвременен облик на България. В същото време китайските преподаватели предложиха избираеми курсове по китайски език във вашия университет, като по този начин изградиха мост за академичен обмен между Китай и България“, каза Н. Пр. г-н Дун Сяодзюн.

По време на церемонията един от отличниците на випуска Зорница Мичева, магистър по „Право“, предаде символично историята на УНСС на първокурсника Васил Петров, специалност „Бизнес икономика и мениджмънт с преподаване на англ. език“, редовно обучение. Той е един от 60-те студенти, приети с най-висок бал в УНСС.

„Бих искала да уверя всички първокурсници, че УНСС е мястото, където ще получат цени знания и умения за бъдещата си професия. Позволете си да се вдъхновите от вашите преподаватели и да почерпите от техния богат опит“, подчерта Зорница Мичева.

„Ние първокурсниците сме наясно, че няма да бъде лесно: ще има трудни моменти, ще има безсънни нощи, ще има немалко изпити, но пътят към успеха винаги е осеян с препятствия. Ние го осъзнаваме и имаме желанието, амбицията и волята да го извървим. Сигурен съм за себе си, както и за останалите първокурсници, че имаме желанието да допринесем за развитието на икономическата среда в България и вярвам, че след като преминем през обучението на УНСС, ще придобием нужните квалификация и умения за да го направим“, каза Васил Петров.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров, министър Галин Цоков и официалните гости поднесоха цветя пред паметника на основателя и първи ректор на УНСС проф. Стефан Бобчев.

След тържественото откриване на учебната година се проведоха срещи на първокурсниците с ръководствата на факултетите и катедрите по специалности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай