Замъкът на Дракула става туристическа атракция

Останки от римска стражева кула на I Италийски легион са под стените на героичната крепост

Замъкът на Дракула става туристическа атракция | StandartNews.com
  • Останки от римска стражева кула на I Италийски легион са под стените на героичната крепост
  • Желязната ръка пазел пътя към Влахия по времето на цар Иван Шишман, разказва българският Индиана Джоунс проф. дин Николай Овчаров

С разкриването на невероятни находки приключиха тазгодишните проучвания на крепостта в Свищов, водени от българския Индиана Джоунс проф. Николай Овчаров. Още през първия ден той попадна на пахар - голяма чаша за пиене на вино, украсена в най-добрия стил на търновската художествена керамика. На столчето й има две дупки за окачване, което подсказва, че тя е висяла на колана на някой от българските боляри, каквато е била традицията по онова време.
Още миналата година проф. Овчаров доказа, че крепостта е била превзета от легендарния граф Дракула, който я прави своя резиденция. Той останал да живее в замъка през зимата на 1462 г. Носят се легенди, че е имал жена и дори наследник в Свищов. През май проф. Овчаров издаде книгата "Дракула - българската версия", в която доказва, че Дракула е потомък на български боляри. Той е говорел и пишел на чист български език. Археологът представя средновековни документи, които доказват, че господарите на Влахия и Молдова през ХV-ХVI в. пишат и мислят на български език. Те са потомци на българските боляри от ХIV в., управлявали земите на север от Дунав до Карпатите и в пространството между реките Дунав и Днестър.


- Проф. Овчаров, приключиха разкопките на уникално запазената средновековна крепост на хълма "Калето" в град Свищов. Какви са резултатите?
- Както е известно, през 2020 г. проучванията ни са под мотото на 625-годишнината от героичната смърт на цар Иван Шишман на 3 юни 1395 г. под стените на Никопол - последната столица на Търновското царство. Според намерени напоследък нови данни от писмените източници, един от неговите последни воеводи е бил комендантът на намиращата се на тридесетина километра на изток Свищовска крепост Алдимир, който вероятно е споделил съдбата на своя господар.
- Какъв човек е бил Алдимир?
- Той е кумански произход, каквито са били много български боляри през ХIV век. Името му се превежда като "Желязната ръка" и той напълно отговарял на него със своите енергични действия. Вероятно Алдимир е бил описания с уважение от ранния османски хронист Мехмед Нешри командир на гарнизона в Свищовската крепост. "Той не се покорил, ами укрепил града и се стегнал за битка. Сражавали се няколко дни. Най-подир хранителните припаси на неверниците се свършили и те били омаломощени. Нямало що да правят - отворили вратата и се покорили."
- Какво научихте за замъка, охраняван от Алдимир?
- Той бе напълно проучен в двегодишната кампания в Свищов. Запазен е на над 10 м височина. Стана ясно, че той е построен още по времето на великия български цар Иван Асен II през 30-те години на ХIII век. Целта е била крепостта да пази важния брод през река Дунав към Влахия. Десетина години по-късно тя вероятно е опожарена от татаро-монголите, но бързо е възстановена. Нови укрепвания на твърдината са направени по заповед на цар Иван Шишман в очакване на османското нашествие. След героична и продължителна съпротива през 1395 г. Свищовската крепост е превзета от османците.
- Те също разбират нейното значение и допълнително я заздравяват. Как обаче попада в ръцете на Дракула? Разкрихте, че тя е била негова резиденция.
- Твърдината е използвана да отблъсква нападенията на влашките воеводи, но през зимата на 1462 г. е превзета от прочутия Йоан Влад Цепеш Дракула. Той заповядва да бъдат набити на кол повече от 400 турци за назидание на останалите. Според преданието самият Дракула резидира известно време в крепостта.
- Кога е разрушена тя и при какви обстоятелства?
- Отлично запазената до ХIХ век Свищовска крепост е взривена през 1810 г. по заповед на генерал Каменски при отстъплението на руската армия на север от Дунав при поредната руско-турска война. Разкопките показаха, че за целта в дълбочина са били заложени мощни фугаси в южната част на замъка. Там стената и кулите са буквално вдигнати във въздуха от взрива и сега намираме разхвърляни огромни късове от тях. За щастие обаче почти напълно се е запазила северната част, която сега разкрихме изцяло.
- Открихте много ценни находки. Разкажете повече за тях?
- При разкопките в подземията на замъка бяха открити стотици находки - красиви керамични съдове с великолепна художествена украса, оръжие, монети на царете Иван Александър, Иван Шишман и други български владетели от ХIII-ХIV век. Много интересен там е тайният проход, по който се е излизало навън при опасност. Но разкопките разкриха и неочаквана страница от историята на Свищовската крепост. Оказа се, че тя е построена върху останките на римска стражева кула - звено в защитата на Римската империя през последните векове от нейното съществуване. Това малко укрепление е било свързано тясно с намиращия се само на 3 км важен римски град Нове - център на прочутия елитен I-ви Италийски легион. За това говорят редица находки от тазгодишните разкопки на Свещовската крепост- надписи-печати на латински език върху тухли с името на легиона и негови кохорти; монети на императорите Октавиан Август, Константин Велики и други; цели стъклени съдове и др.
- Със своята уникална история Свищовската крепост ще бъде важно звено в стартиращия културно-исторически туризъм на дунавския град. Какви проекти се разработват?
- В момента общината прави европейски проект за реставрацията на крепостта и превръщането на малкия хълм, на който тя се намира, в прекрасен парк. Руините на вековната крепост ще бъдат консервирани и осветени художествено през нощта. Това без съмнение ще даде силен тласък на икономиката в целия район.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай