Захариева с важна новина за полетите до UK

Може да ги пуснем и по-рано, каза тя

Захариева с важна новина за полетите до UK | StandartNews.com

Бихме могли да пуснем полетите по-рано, ако има решение на ниво ЕС, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред БТВ. 10-дневната карантина обаче ще остане, добави тя.

Според нея е добре да има координирани действия на държавите членки относно новия вирус във Великобритания и посочи, че 18 страни от ЕС са взели решение за временно ограничаване на полетите от Кралството.

"Следим ситуацията и в момента, в който имаме повече информация и оценка от нашите здравни специалисти да разхлабим мерките, сме готови да реагираме. Днес по предложение на Германия беше свикана спешна среща за координация в кризисни ситуация в рамките на ЕС. Всяка страна докладва какви мерки е взела, както и с информация за новия щам", каза тя.

„Ситуацията е непредвидима, променя се с всеки час. Ето защо съветвам хората да не пътуват зад граница, ако не е належащо”, каза министърът и посочи, че най-честият въпрос от граждани на спешния телефон на МВнР е дали могат да пътуват до някоя екзотична страна.  

По думите ѝ всичко е с цел да се забави разпространението на новия щам и заяви, че всеки, който иска да се върне у нас, може да го направи от Великобритания през Гърция, но напомни, че за целта трябва да предоставят PCR тест пред гръцките власти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай