Захариева обеща да не дели магистратите на добри и лоши

Захариева обеща да не дели магистратите на добри и лоши | StandartNews.com

Патриотичният фронт не се цепи и не иска постове

- Не съм чул нито един сериозен аргумент за ремонт на кабинета

- От новия правосъден шеф чакаме по-лесни паспорти за българите в чужбина

- Нямам амбиции за министър, няма да ставам и управител на читалище "Майчина любов"

- Г-н Каракачанов, как протече срещата ви с Екатерина Захариева, номинирана за правосъден министър? Защо ВМРО и НФСБ се разминават в подкрепата за нея?
- Според мен г-жа Захариева се представи добре. Критериите на ВМРО са малко по-различни от тези на колегите от НФСБ. От особена важност за нас е политиката спрямо българските общности в чужбина - Западните покрайнини, Македония, Украйна, Молдова, Румъния и т.н. Вече две години - от времето на правителството на Пламен Орешарски, процесът на даване на гражданство на българи от чужбина е затормозен. ВМРО и лично аз смятаме, че България трябва да води политика, подобна на тази на Германия, Унгария, Румъния и други европейски страни, които в много бързи срокове дават гражданство на свои сънародници зад граница. Полша например за 6 месеца даде гражданство на около 20 000 етнически поляци от Украйна, а в България този процес се точи между 2 и 3 години. Получихме гаранции от г-жа Захариева, която, оказа се, е добре подготвена по темата и е наясно с проблема, че Министерство на правосъдието ще подобри работата си и вече няма да се чака по три години, за да се получи българско гражданство.
- И това е причина ВМРО да вземе решение да я подкрепи?
- Не само това, разбира се. Направи ни впечатление, че тя няма да търси "добри" и "лоши" в съдебната система, т.е. няма да разделя магистратите - на лоша прокуратура и добър съд или обратното. Нейната теза бе, че не бива да се търси конфронтация, а да се работи за постигане на резултати, включително и чрез промени в Закона за съдебната власт. Възприемаме всичко това положително.
На заседанието на парламентарната група на ПФ присъстваха 16 депутати. От тях 9 подкрепят, 7 смятат да се въздържат и това е тяхно право.
- А защо за депутатите от НФСБ тези аргументи не бяха достатъчно убедителни?
- Те извадиха доводи, свързани с дейността на Министерството на регионалното развитие в Бургаския регион от времето, когато тя бе зам.-министър, а министър - Росен Плевнелиев. Вероятно това надделя, поне с такова впечатление останах.
- Това знак за разцепление на вашата група ли е? Все пак това не е първото гласуване, по което не сте на една позиция?
- Напротив. Групата си има правилник - за да се наложи едно решение, то трябва да събере три четвърти от гласовете. Така че това не е знак на разцепление.
- Днес избираме нов правосъден министър, а вчера Радан Кънев заговори за оставката на друг - финансовия Владислав Горанов. Какво се случва - дестабилизира се управлението?
- Не съм чул аргументите на г-н Кънев, а имам принцип да коментирам само това, което лично съм чул и видял. Но допълнителен аргумент защо е добре да подкрепим г-жа Захариева, е фактът, че ДПС е срещу нейната кандидатура. Това е ясен знак, че кризата трябва да бъде преодоляна. Защото целта на ДПС е този министър да не бъде избран и да бъде предизвикана правителствена, след това парламентарна криза и накрая да има предсрочни избори, за да могат да осъществят своите надежди да се докопат до властта. Нормално е българските патриоти да се стремят да държат ДПС извън властта.
- Заговорихте за "преформулиране на коалиционното споразумение и управленска програма", какво имате предвид?
- Това, за което говоря, е следното - преди 13 месеца подкрепихме управленската програма на правителството. По нея се работи - някъде по-успешно, другаде - не толкова. Но светът се развива и проблемите около България са различни от тези, с които се сблъсквахме преди година. Смятам, че правителството трябва да изведе други приоритети, ясно да ги посочи и да започне активно да работи по тях. Според нас те са в 4-5 области. Първо, администрацията в България продължава да е мудна, недобре работеща, а това не е в интерес нито на частната инициатива, пък и на всеки български гражданин. Това означава, че трябва да се мисли за административна реформа. Второ, войната в Близкия изток навлезе в нова фаза. Ние не можем да продължаваме да слугуваме на клишета, актуални преди година-две. Трябва да си дадем сметка, че конфликтът, който Турция предизвика с Русия, отваря големи икономически възможности пред България. 4 млн. руски туристи няма да посещават повече Турция и туристическият ни бизнес очаква от управляващите адекватни решения за облекчаване на процедурите за даване на визи и въобще за пребиваването на руските граждани като туристи у нас. В началото на тази седмица имах срещи във Варненска и Добричка област и това беше основният въпрос, който поставяше местният бизнес. Заради административните затруднения и скъпите визи през тази година отбелязахме спад на руски туристи. А само преди месец Италия въведе безплатни визи за руските граждани с идеята да привлече голяма част от тях. Гърция и Кипър имат много облекчен режим за издаване на визи. Трябва да си даваме сметка, че става дума за над 4 млн. души, които ще търсят нови дестинации за зимна и лятна почивка. Защо да не привлечем поне 500 000 от тях? Ако пресметнем, че всеки един харчи поне 1000 евро за 10 дена, това са 500 млн. евро, които могат да влязат в българската икономика! И още един пример - заради мерките на Москва спрямо Турция на руския пазар е освободена огромна ниша за продукцията на хранително-вкусовата промишленост. Русия спира енергийните си проекти с Анкара - газови и ядрени. Не е ли това добра възможност България да си върне ролята на енергиен лидер на Балканите и да възстановим, макар и преработени, идеите за нови ядрени мощности и газопровод. Трябва да сме големи глупаци, ако не се възползваме.
Приоритет за нас е и битовата престъпност, настояваме да бъдат предприети конкретни мерки.
И четвърто, енергетиката. НЕК продължава да трупа задължения. В тази област се действа мудно и нерешително, а е ясно, че без да се предоговорят или развалят договорите с ТЕЦ "Марица" 1 и 3, без да се предоговорят условията, с които ВЕИ-тата продават енергията си, НЕК ще продължи да върви към фалит, а цената на тока за гражданите ще се вдига. .
- Ако се съобразят с вашите приоритети, ще приемете ли оферта за по-активно сътрудничество, включително влизане в изпълнителната власт чрез включване в коалиционното споразумение?
- Засега ние не сме част от коалиционното споразумение. Този въпрос - за включването ни, не е коментиран в коалиция ПФ и с партията мандатоносител ГЕРБ. Ако получим необходимите гаранции, че по тези приоритети ще се работи активно, аз съм готов да разговарям по темата. Но повтарям, че нито сме повдигали въпроса за пряко участие в изпълнителната власт, нито ни е поставян.
- Ще ставате ли министър, спрягат името ви за шеф на военното ведомство, на вътрешното? Поне председател на Вътрешната комисия в НС?
- От години ме спрягат за най-различни неща. Не смятам, че този въпрос е актуален към днешна дата. Нямам амбиция да ставам и шеф на Вътрешната комисия поради простата причина, че имам достатъчно ангажименти - аз съм зам.-председател на парламента, лидер на партия, съпредседател на коалиция ПФ. Извинявайте, но аз не смятам да ставам втори Ким Ир Сен, който заема всички постове, включително няма да се кандидатирам за управител на читалище "Майчина любов". Не трупането на постове, а самата работа е важна.
- Предвид критиките ви към бавните реформи в секторите сигурност и енергетика предвижда ли се ремонт на кабинета?
- Говори се, но аз не съм чул нито един сериозен аргумент в тази посока. Всички слухове са от типа "един човек каза в кулоарите на парламента" - това е несъстоятелно. В момента този разговор не стои на дневен ред. Актуалната тема сега е изборът на нов министър на правосъдието. Може след няколко месеца да е, тогава ще обсъждаме. Критиките, които отправям, съм ги казвал вече на премиера и на съответните министри.
- Апропо колко често си общувате с премиера, защото, докато беше в управлението, г-н Кънев обичаше да разказва за разговорите си с него на четири очи?
- Аз нямам навик да разказвам за личните си срещи на четири, шест и осем очи. С премиера се виждаме и чуваме достатъчно регулярно, без да съм изчислявал на колко дни говорим. Все пак и аз, и особено той имаме своите отговорни ангажименти.
- Възможно ли е да се стигне до предсрочни парламентарни избори? За такава опция заговориха премиерът Борисов, лидерът на ДПС Лютви Местан, Радан Кънев...
- Както всеки войник носи в раницата си маршалски жезъл, така и всеки политик трябва да е готов за избори. Ние от ВМРО сме готови.
- Възможно ли е Валери Симеонов да готви изненада "ала Радан Кънев" и да излезе в опозиция след Нова година? Все пак по гласуването за бюджета и членовете на кабинета се съди кой е управляващ и кой не е.
- Гласуването за министър на правосъдието не може да е причина за излизане в опозиция. Поне не съм чул такива аргументи от г-н Симеонов. Но когато ти си подкрепил една програма, а тя не се изпълнява, това е основание не само една партия, а цялата коалиция да мине в опозиция. Така че това са неща, които тепърва ще се коментират. Това че днес си във властта, не означава, че утре няма да си в опозиция. Макар че ПФ не е във властта, ние сме в малко по-странна позиция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай