Митрополит Антоний: Зад всяко изпитание е Бог

Тези великолепни и разтърсващи слова, които архангел Гавриил отправи към жените Мироносци

Митрополит Антоний: Зад всяко изпитание е Бог | StandartNews.com

Пасхално послание на Западно - и Средноевропейския митрополит Антоний

"Ангелът се обърна към жените и им рече: не бойте се; зная, че търсите разпнатия Иисуса; няма Го тук: Той възкръсна, както беше казал; дойдете, вижте мястото, дето е лежал Господ!"  (Мат. 28: 5-6)

Тези великолепни и разтърсващи слова, които архангел Гавриил отправи към жените Мироносци, се явяват първото голямо и радостно свидетелство на пресветлото възкресение на нашия Господ Иисус Христос.

Наистина тези от една страна думи на радост, а от друга - свидетелство за изкуплението, което Господ извърши над човечеството, са по-актуални от всякога. Днес, когато нашето общество се бори със страха от Ковид -19, а тревогата за бъдещето на планетата ни е всеобхватна, те идват да успокоят съвестта ни, да "подсладят" ума ни и да сгреят и развеселят сърцата ни. Един от великите учители на Църквата, Св. Симеон нови Богослов, ни учи, че само когато се успокоим и очистим сърцата си, само тогава можем истински да почувстваме радостта. Наистина съществува ли по-голяма радост от радостта, че Христос възкръсна и може ли да съществува по-голяма такава от вестта, че смъртта беше победена?!

Ето, че и тази година сме приканени да празнуваме Празника на Празниците - Възкресение Христово, отново при особени обстоятелства. Ето, че страхът, обхванал цялото човечество, взема превес и някак си замъглява здравия разум и всички ние, малко или много, питаме Бога докога ще продължи това изпитание и колко още скръб трябва да понесем?! Великият учител на църквата св. Йоан Златоуст премъдро ни учи, че Този, Който е изпратил изпитанието, знае и кога да го прекрати! Христос възкръсна за всички преди нас, за нас самите и за всички след нас, като ни подари път на спасение. Затова най-доброто, което можем да направим, е да Му се доверим и да го оставим да действа в нас, защото зад всяко изпитание и скръб се крие Неговата воля, но и Неговото благословение!

Св. апостол и евангелист Йоан Богослов ни уверява, че "в любовта страх няма" (1-во Йоан 4:18), затова нека се изпълним с любов и смелост! Нека отхвърлим всеки страх, защото Христос възкръсна и донесе мир за човечеството! Нека се оставим в ръцете на Този, който победи смъртта!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай