Забравяме за най-хубавото грозде, две години пауза

Ураганът помете масивите в Поморие

Забравяме за най-хубавото грозде, две години пауза | StandartNews.com

Ураганът по Южното Черноморие помете най-хубавото грозде - поморийското. 90% от масивите са унищожени, става ясно от описването на щетите в резултат на мощната буря в Бургаско, която изтръгна дървета, повреди електропроводи и събори покрив на заведение. Черната констатация излезе дни преди да започне гроздоберът.

Според лозарите в близките две години на пазара няма да има поморийско грозде. От днес започва и възстановяването на унищожените далекопроводи.

Над 1500 дка изкорени лозя край Поморие и над 1 млн. тона унищожена продукция е равносметката от бурята, която връхлетя Бургаско в събота.

"Имаше колеги, които бяха вътре в лозята, след като мина този ураган. И аз бях навътре в лозята, докато изляза, бусът ми, ако не беше пълен с грозде, беше обърнат", сподели лозарят Нейчо Желязков пред Bulgaria ON AIR.

"Тепърва почваме да ги берем, но за нас гроздоберът е приключил. Тази продукция нито винпромът ще я вземе, цените горе-долу бяха добри за нас, но щетата е огромна", оплака се лозарят Димитър Пилонтев.

Община Поморие обяви частично бедствено положение, за да може да се разчита на обезщетение от Междуведомствената комисия за бедствия и аварии.

"Продукцията не става за нищо. Над 90% унищожена продукция и лозови масиви. В близките две години поморийско грозде да не се очаква на пазара и тогава си задаваме въпроса какво вино ще пием и каква ракия", категоричен е кметът на Поморие Иван Алексиев.

Обстановката след опустошителната буря в Бургас вече се нормализира.

"До момента 131 са смачканите автомобили от паднали дървета, комини, билбордове. Над 450 са изтръгнатите и пречупени дървета, започнаха да се подават и щетите от детските ясли, детските градини, социалните заведения, училищата", заяви кметът на Бургас Димитър Николов.

Бурята е съборила 12 електрически стълба. Предварителната оценка е, че за възстановяването им ще са необходими около 2 месеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай