Забравете за арменския поп и куцо, кьораво и сакато

Заради политическата коректност ще трябва да се откажем от традиционни български фрази, казва доц. Надежда Сталянова, преподавател в СУ  

Забравете за арменския поп и куцо, кьораво и сакато | StandartNews.com

Заради политическата коректност ще трябва да се откажем от традиционни български фрази, казва доц. Надежда Сталянова, преподавател в СУ  

- Какви са най-новите Ви наблюдения върху последните явления в езика ни? Какво се промени, какво се появи и какво изчезва?

- Езикът ни е изключително динамичен, преди всичко по отношение на лексиката, не толкова граматиката. Свидетели сме на факта, че всеки ден в езика ни навлизат нови думи, предимно свързани с техническия прогрес и развитието на технологиите. И тъй като всички ги използваме, новите думи, предимно от английски език, навлизат триумфално в ежедневната ни реч. Това не е характерно само за българския език, може да кажем, че е глобална тенденция.

- До каква степен политкоректността се отразява на настоящия ни език?

- Политическата коректност, и в частност езиковата й репрезентация, е безспорен маркер на развитото ни общество. Вече всички в публичното си говорене се съобразяваме какво е уместно да се каже и какво - недопустимо. Интересен факт обаче е, че заради политически некоректни думи като че ли трябва да се откажем от традиционни български фразеологизми, част от нашето словно богатство, като например израза "куцо, кьораво и сакато", "правя нещо като бял човек", "ще се оплача на арменския поп" и още много други.

Вторият аспект на политически коректната лексика засяга на пръв поглед неочаквани части от терминологичния апарат на право, медицина, социални дейности. Един красноречив пример в това отношение е думата "инвалид", която още през 2005 г. в българското законодателство е заменена от "човек с увреждане". Тоест неуместно е да използваме думата инвалид, защото тя звучи обидно, но нямаме политически коректни заместители на термини, които пряко произлизат от тази дима - инвалидно паркомясто, инвалидна количка и др. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай