Понеделник,

Забраняват на събирачите на борчове да тормозят длъжниците

От: Стандарт -
407
Забраняват на събирачите на борчове да тормозят длъжниците
A
A
A

Кредиторите ще дават възможност на длъжника доброволно да изпълни задължението в 14 дневен срок, като посочат банкова сметка или друг начин за плащане. Това е записано в публикувания проект за обществено обсъждане на Закон за събиране на вземания по потребителски договори.

Да уведоми длъжника за прехвърлянето на вземането му на дружество за събиране на вземания също е задължение на първоначалния кредитор. Уведомлението трябва да съдържа данни за размера на вземането, неговото основание, кога е настъпила изискуемостта, какви суми са изплатени до момента и коя е фирмата, на която е прехвърлено вземането.

Първоначалният заемател или купувачът на вземане, в зависимост от това при кого се намират документите, които установяват и са във връзка с вземането, ще бъде длъжен при писмено искане от потребителя да му предаде копия от тях, пише още в законопроекта.

Законът предвижда само дружества, вписани в специален единен регистър към министъра на икономиката и индустрията, да могат да събират вземания от потребители. Контролът върху тях ще се извършва от Комисията за защита на потребителите към министъра на икономиката и индустрията.

Въвеждат се изисквания за регистрацията на дружествата за събиране на вземания - капитал от 500 000 лв. и сключена застраховка "Професионална отговорност".

Забранява се на отделни физически лица да събират задължения. Забранява се на осъждани лица да притежават, да ръководят или да са в трудови правоотношения с колекторски фирми. При три последователни нарушения на правилата за събиране на вземания в рамките на една година регистрацията на колекторската фирма се заличава.

Забранява се на дружествата за събиране на вземания да използват методи като тормоз, принуда, заплахи, обиди или физическо насилие, за да принуждават длъжниците да изплащат задълженията си. Забранява се на колекторите да притесняват гражданите на работните им места и в дома им, да ги дискредитират пред колегите и работодателя им, да поставят съобщения за дълга на обществени места. Когато търсят длъжника, ще имат право да го правят само писмено или по телефон, и то не по-често от интервал от 2 работни дни. Забранява се и звъненето през почивните дни и между 20:00 и 7:00 часа. Същите забрани се предвижда да важат и за първоначалните кредитори.

Ако потребителят смята, че не е длъжник, ще може да прекрати извънсъдебното събиране от купувач на вземането, като оспори задължението си. За него е предвидена и възможност да се обърне към орган за алтернативно разрешаване на спора.

Забранява се на дружествата за събиране на вземания да начисляват върху главницата всякакви други такси и разноски освен законната лихва, пише Монитор.

С предложените законови изменения се въвеждат правила и за управлението и обслужването на вземания, когато те не са директно прехвърлени, а колекторската фирма събира дълга от името на първоначалния кредитор. Фирмите, управляващи дългове, също трябва да отговарят на определени изисквания и да са вписани в единния регистър на дружествата за събиране на вземания. За тях важат същите правила за начина, по който могат да търсят длъжника, както и забраните да притесняват негови близки, колеги, да поставят информация за дълга на обществени места и по местоработата му, да му звънят късно вечер или през почивните дни.

Дружеството за събиране на вземания, което системно нарушава правилата, ще бъде заличавано от регистъра, като с това осъществяването на дейност по събиране на вземания ще бъде прекратена.

Към настоящия момент с оглед на липсата на законова регламентация всяка фирма или физическо лице, дори осъждано за тежко престъпление, може да събира вземания от българските граждани. В някои случаи тези вземания са с изтекла давност, вече са платени или произтичат от нищожни, неравноправни клаузи, но гражданите не могат да се позоват своевременно на тези обстоятелства поради липса на предоставена информация от кредитора или дружеството за събиране на вземане. За нарушения, извършени от колекторски фирми при събиране на вземания, се предвиждат санкции в размер от 10 000 до 50 000 лева.

Срокът за събиране на коментари и предложения по проектозакона е 18 февруари.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички