Понеделник,

Заблуда и подвеждане на семейства от Cеlls4Life

От: Иван ПЕТРОВ -
1103
Заблуда и подвеждане на семейства от Cеlls4Life
A
A
A

* Порочната политика на подвеждане и вкарване в заблуда на цели фамилии идва от тъканната банка Cells4life

Този месец излезе решение на комисията за конкуренция в CAP - UK, срещу тъканна банка Cells4life в което се казва, че фирмата заблуждава семейства члез използване на недоказани клинично и не прилагани методи на система за илозиране на стволови клетки TotiCyte. Семейства са били заблюждавани, че имат повече клетки, повече проби и повече терапии от който и да е друг метод, ако изберат Cells4life. 

Решенията на CAP е за сваляне от сайта на цялата подвеждаща информация, както и на разпространението на рекламни материали. 

Cells4life в България се представлява от фирма тъканна банка САДАСА, показва справка в интернет. Още през 2012 г. фирмата има наложенна санкция от КЗП за разпространение на заблюждаваща реклама този път за предлагане на 1 милион паунда застраховка за съхранените клетки. 

Въпреки наложените санкции, Sells4life започва разпространението на реклами за съхраняване на цяла кръв като най-добрия метод за съхраняване на стволови клетки - твърдение, което е не вярно и подвеждащо. През 2015 г. органът за рекламни стандарт ASA постановява, че твърденията на Cells4life са подвеждащи. Компанията отново е санкционирана и задължена да премахне от сайта услугата за съхранение на цяла кръв като уникален метод сравнен с всички останали. 

Преди дни излиза разледване и репортаж на BBC, в който Cells4life признават, че подвеждат "по погрешка" семействата. 

В хода на всички разследвания Cells4life така и не е успяла да подкрепи верността на твърденията, че използваната система TotiCyte изолира повече клетки съхранение на цяла кръв като уникален метод, както и съществуването на застраховка. По тази причина от разследващите органи определиха разпространената информация като такава със "заблуждаващ характер". 

По-лошото, смятат от институцията е, че рекламата насочена към определена катерогията потребители - бъдещи родетели, които биха проявили сериозен интерес към услугата в името на здравето на своите деца. Едновременно с това желаещите да се възползват от услугата няма как да проверят истинността на информацията. 
Поради спецификата на дейността на тъканната банка Cells4life - САДАСА и вече наложената порочна практика ще продължим да следим и да информираме читателите.  


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички