За да си лекар, трябва морал

За да си лекар, трябва морал | StandartNews.com

Клиничните пътеки ни пречат и ощетяват пациентите

Системата пречи на добрата медицинска практика, казва д-р Михаил Вулджев

Надпреварата за млад медик вече тече с пълна сила. "Стандарт" събира предложенията за най-добрите лекари до 40 г. у нас. Както и за болничните мениджъри, които им дават шанс да се развиват в България. Тримата първенци сред лекарите ще получат 1-годишни стипендии в размер на 400 лв. месечно. Инициативата е част от кампанията "Млад медик" на в. "Стандарт", която се провежда заедно с Министерство на здравеопазването, Българския лекарски съюз (БЛС) и Дарик радио. Критериите, по които ще се оценяват кандидатите, са разработени съвместно с БЛС и Гражданска инициатива "Млади лекари за ново здравеопазване" и можете да ги видите на сайта ни - www.standartnews.com. Всички номинации пращайте на електронния адрес: [email protected]. Крайният срок е 15 август. Очакваме ги!

- Д-р Вулджев, защо избрахте да учите медицина?

- Когато избрах да уча медицина, не бях съвсем наясно какво точно представлява следването, както и самата работа като лекар. За разлика от повечето ми колеги, никой в семейството ми няма тази професия. Въпреки това бях твърдо убеден, че искам да уча точно медицина и нищо друго. Просто бях решил, че е разумно човек да концентрира цялата си енергия към една цел, без да се разсейва. Изборът на лекарската професия беше комбинация от фактори и стечение на обстоятелствата. Учех в природоматематическа гимназия с профил биология и химия, които ми се отдаваха, особено химията. Повечето ми съученици искаха да кандидатстват в медицински университети и аз бях повлечен от тях. Реших, че лекарската професия е достатъчно престижна и благородна, за да насоча усилията си към нея.

- Какво ви накара да се ориентирате към специалността, която следвате?

- Никога по време на следването си не съм предполагал, че ще се занимавам с хирургия. Първият ми досег с ортопедията беше в родния ми град Смолян след завършването на първи курс. Там видях няколко травматологични операции, като в съзнанието ми се е запечатала операцията на един глезен. Помислих си, че това, което вършат, е страхотно и е с много добри резултати. На първо място винаги съм искал да правя нещо с ръцете си - какво по-добро от ортопедията и травматологията.

- Вярвате ли в Хипократовата клетва, или смятате, че няма място в комерсиалното ни общество?

- Разбира се, че вярвам в Хипократовата клетва. Тя е едно от най-важните неща. За да практикуваш медицина, не са необходими само знания и умения, най-важното е да имаш висок морал и отношение към пациентите. Без да спазваш определени принципи, работата като лекар е немислима.

- Като лекар кои са най-важните професионални принципи за вас?

- Primum non nocere /Преди всичко не вреди/.

- Какво мислите за здравната система в България? Дава ли тя възможности за добро лечение и за нормално практикуване на медицина?

- Определено здравната система в България има своите проблеми като всяка здравна система. Към момента мнението ми е, че не е възможно нормално практикуване на медицина според принципите на добрата медицинска практика. Клиничните пътеки изключително много ограничават лекарите и ощетяват пациентите. Те водят до хипердиагностика в определени добре заплатени области и липса на адекватно лечение в други.

- Смятате ли да останете да работите в България? Защо?

- България е моята родина и аз се чувствам най-комфортно тук. Тук са моите приятели и семейство. Имаме уникални природни дадености. Бих заминал да работя в чужбина, ако бъда крайно принуден за това.

- Кои са основните пречки пред младите лекари у нас?

- На първо място лошите условия за специализация. И обидно ниското възнаграждение. Мисля, че промените в Наредбата за специализация са позитивни и са крачка напред.

- Какво искате да се промени в здравната система?

- Искам да има справедливост в разпределението на финансите и по-строг контрол на качеството на извършваната услуга.

- Какво бихте казали на хората, от които зависят промените?

- Да опитат да въведат по-добър контрол над извършваните дейности. Да има ефективни и разумни единни стандарти.

- А на пациентите?

- На пациентите бих казал да са търпеливи и ангажирани към своето лечение. Заслугата за доброто повлияване е колкото наша, толкова и на пациентите.

Д-р Михаил Вулджев е на 29 години, завършил е висшe образование в МУ-София през 2010 г. със среден семстриален успех 5,16 и среден успех от държавните изпити 5,40. От 2012 г. специализира ортопедия и травматология в МБАЛ "Света София". Преди това е работил в "Пирогов" и НКБ. Д-р Вулджев има две публикации и е участвал с представяния в 16 научни когреса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай