Събота,

За какво стига една пенсия? На пазар с Мика Зайкова

От: Агенция Стандарт -
8870
За какво стига една пенсия? На пазар с Мика Зайкова
A
A
A

Пенсиите у нас този месец бяха по-ниски от очакваното. Докато управляващите обясняват, че ще компенсират недоволните през идния месец, Мика Зайкова отиде на пазар, за да провери колко струват най-необходимите продукти. Най-известната синдикалистка и най-възрастен депутат в предходните два парламента посети Централните софийски хали заедно с екип на БНТ.

"Избрахме продукти от малката кошница от първа необходимост. 24 продукта. Макар че горе долу това е пазарът, който прави не ежедневно, но ежемесечно всеки човек. И сме превърнали кренвиршите, салама и другите неща в 1 кг, за да има база за сравняемост. Избрахме най-ниските цени на продуктите. Сравнихме ги с цените от ноември 2021г., от КНСБ бяха изследвани", обясни Зайкова пред репортерите.

След пазара сметката излезе 157,10 лв., а през ноември тя е била 122,45. Тоест разликата е 34,65 само за три месеца или 28% ръст на най-евтините, на най-употребяваните хранителни продукти и зеленчуци. 

Тези 157 лева обаче са почти колкото социалната пенсия.

"Да. 170 лв. Не само пенсионерите, а и бедните хора първо си плащат сметките. Ток, парно, вода и тогава пазаруват. Могат ли да си позволят да похарчат 157 лв.", коментира Зайкова.

За какво стигат парите от една пенсия и какво се промени след преизчисленията?

"Издръжката на един човек за 1 месец, без повишените цени на тока и парното са 625лв., а като сложим тези пари е 1000 лв. Така че бедните в България стават все по-бедни и все повече. Така че все повече хора се нуждаят от помощи. При всички случаи доходите трябва да се вдигнат и да се направи ново преизчисление на пенсиите. Минималната пенсия трябва да бъде над прага на бедност", заяви Зайкова.

Минималната работна заплата е 650 лв., а минималната пенсия е 370 и то не социалната. Как е възможно линията на бедността да е 413 лв.?

"По начало беше грешка да се смесват баби и жаби, извинявайте за израза. Едно е да преизчисляваш пенсия, а друго е да даваш социална добавка. Тази беше Ковид. Грешка беше да се говори, че никой няма да получи по-малко пари и хората чакаха да не получат по-малко пари от това, което са получавали през декември. Само че, когато намалиш наполовина Ковид добавката", каза още Зайкова.

"Моята пенсия не е особено висока, защото съм работила 30 години в КТ "Подкрепа", където взимахме ниски заплати. Така че моята пенсия се промени с 56 лв. Аз имам син, който е адвокат в Америка и ми праща всеки месец пари. Иначе няма да мога да се оправя. Мъжът ми почина", сподели тя.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички