Йовов: Купих си титла без пари

Няма да държим повече 30 души на хранилка

Йовов: Купих си титла без пари | StandartNews.com

Отстраняването на ЦСКА сложи край на една бурна година за "Левски", белязана с много тежки моменти. Футболистите бяха разпуснати, взеха програмата си за тренировки и се отдадоха на почивка. На "Герена" обаче има и хора, за които няма делник или празник.

Те се събират всеки ден. Гледат записи, провеждат телефонни разговори с часове. Това са Христо Йовов, треньорите и скаутите. Те знаят, че цялата отговорност за резултати, облик, пълни или празни трибуни тежи на плещите им. И нямат право на грешка, защото тя ще струва много скъпо. В паузата на поредната среща за селекцията успяваме да откраднем няколко минути с Христо Йовов.

- Христо, да започнем с банален въпрос - оценката ви за отминаващата година?

- Доста неща се случиха. За съжаление повечето неприятни. Изпуснахме титлата в последния кръг, а преди нея и купата. Като директор претърпях още по-големи катаклизми. Накрая имаше глътка въздух и радост. Като цяло обаче годината за "Левски" не беше добра.

- На този фон едно ваше решение остана на заден план.

- Да спра.

- Отстрани изглеждаше лесно?

- Защото всичко предразполагаше за един добър завършек с титла, купа. В крайна сметка не се получи така, както исках. Но не можех да се върна назад. Бях започнал разговори с ръководството за новата си роля. Знаех, че ще остана на работа в клуба. Така стана по-лесно за мен. Все пак продължих да бъда част от "Левски", да се занимавам с футбол. Дали се справям - ще кажат останалите.

- Мнозина обаче все още не могат да ви приемат на този пост.

- Смятам, че дойде времето да се залага на млади хора. Светът показва същото. Но това трябва да са амбициозни хора и да пращят от енергия, както се казва. В крайна сметка в нашата професия говорят резултатите. Те показват дали си се справил или не. Не работя обаче сам. За да се получат нещата, трябва да имаш помощ от президент, треньори и играчи. Трябва да вървим по един път и да гледаме в една посока.

- От коя спекулация по ваш адрес ви заболя най-много?

- Около "Левски" винаги е имало интриги. Независимо дали са свързани с играчи, президент или треньор. И всяка една от тях боли. Винаги съм се чудел дали тези неща се търсят нарочно, или просто някой няма какво друго да измисли. Хубаво е да има критики, анализи, но да са верни. Не приемам да се каля името на "Левски" с лъжи

- Най-точният и кратък анализ според вас?

- Трудно е, но не бива да се залита по крайности в една или друга посока.

- Можеше ли да си спестите тези бурни моменти?

- Да си говорим сега е лесно. Но може би нещата се оплетоха през лятото, когато трябваше да се пришпори селекцията и да вземат играчи за постовете, на които наистина имахме нужда. Стига сме гледали назад. Трябва да вървим напред и да покажем, че трудно можем да сбъркаме два пъти в едно и също нещо.

- Доста се коментира колко нови играчи са нужни на "Левски" в момента?

- През зимата по-трудно се правят трансфери. Не е лесно да намериш качествени играчи, които да са на изгодна цена или свободни агенти. А в момента "Левски" не може да си позволи излишни харчове. Задачата е малко трудна, но с общи усилия - мои, на треньорите и скаутите, се надявам, че ще намерим нужните хора, които да паснат на стила и начина на работа в "Левски".

- Каква е оценката ви за новия формат на първенството?

- Неудачен е, от гледна точка на това, че се стигна да играем толкова късно през декември. За късмет условията бяха горе-долу нормални. Но при един сняг щеше да е мъка за футболистите и зрителите. За мен отборите трябва да се намалят още. И трябва да търпим, докато това стане.

- Въпреки всичко "А" група се радва на добър рейтинг. Защо обаче липсват големите спонсори?

- Имало е доста грешки във времето. Клубовете все повече трябва да обръщат внимание на маркетинговите си отдели. Остава обаче проблемът със стадионите. Трябва да има по-нормални условия за публиката.

- Не смятате ли, че вина имате и вие - футболните хора? Завършва даден мач и се почва - тези били такива, другите, съдията.

- Да, със сигурност, защото оттам захапват и медиите. Далеч съм от мисълта, че в България се играе страхотен футбол, но време е да мислим по-позитивно.

- Феновете също са част от този процес, а тези на "Левски" лепнаха сериозно петно на клуба. Ще успеете ли да го изчистите?

- Да. През последните два месеца работим доста добре с тях. Те осъзнаха, че тяхната работа е да подкрепят клуба и да му помагат.

- Вашата версия за случката с Петев?

- За мен нещата са прости. Хората действаха първосигнално. Запознах се с тях. Знам, че обичат "Левски" и никой не може да им въздейства. Те разбраха грешката си. Време е да спрем да се връщаме към този момент.

- На "Синята Коледа" обещахте титла, купа.

- Казах, че се надявам да ги спечелим. Трябва да бъдем реалисти и да си дадем сметка, че имаме какво да изглаждаме. "Левски" още е объркан. В един момент показваме, че сме на прав път, но в следващия отиваме на другата крайност. Това ме притеснява. Едва когато започнем да показваме облик във всеки мач, ще можем да мислим за нещо по-голямо.

- 22 000 лв. за титла?

- Много малко.

- Не ви ли е яд обаче, че някой фен не извади тези пари вместо вас.

- Вижте, за начина на живот в България в момента това са много пари. Давам си сметка, че трудно могат да се намерят фенове, които да ги извадят. Търгът бе доста оспорван. Имаше хора, които наддаваха докрай. Най-хубавото в тази вечер обаче бе друго - идеята. Да се помогне на детско-юношеската школа. Не трябва да се гледа кой колко е дал. Много хора в залата не стигнаха до идеята. В бъдеще трябва да се постараем повече.

- Да поговорим за школата. Почти всеки директор започва с нея: "Ще върна блясъка й". После - нищо.

- Славата й никога няма да изчезне. През годините повечето групи винаги са били първи. Въпросът е друг: "Защо толкова малко играчи влизат в първия отбор?" Трябва да намерим къде се къса нишката. Важното е да се предлага и база. Не може да се крепим само на името "Левски". Родителите вече гледат екстрите. Затова бе и "Синята Коледа" - да съберем пари за модерен изкуствен терен.

- Защо се стигна до раздялата с няколко юноши?

- Трябва да спрем с практиката да предлагаме договор на всеки. Само и само за да не ни упрекват, че сме изпуснали някого. Ще гледаме и преценяваме кой заслужава. Иначе преди година сме подписали с 10, преди това с още толкова, сега ще го направим пак. Ще имам 30 души на хранилка. Не искам да обиждам никого, но се хвърлят средства за играчи, които не ползваме. Държим ги, за да не ни нападат. По-добре е да подпишем с двама или трима, които наистина заслужават. Ще изпуснем някого, никой не е застрахован от грешки. Тогава аз ще нося последствията. Но не може да хвърляме половин милион на година за нищо. По-добре да направим терен.

- "Левски" бе напуснат от Наско Сираков и Иво Тонев, успяхте ли да научите каквото трябва от тях?

- Сигурно е едно - можеше да науча още много. С Иво поддържам добри отношения, понякога се съветвам с него за неща, с които се сблъсквам за първи път. С Наско загубих връзка. Вината е в мен.

Аз като по-млад трябва да го търся, а не да чакам той мен. Двамата можеше да помогнат на "Левски".

- Най-хубавият и най-тежкият ви момент като директор?

- Най-тежко бе, когато останах сам. Дойде дербито. Загубихме 0:3. В един момент на мача осъзнах, че аз трябва да изляза и да обясня защо се е получило така. До тогава други поемаха ударите. Иначе като директор всяка победа е хубава, но за мен най-вече тази над "Ботев". Това стана с добра игра и веднага след злополучното дерби. Всеки би казал отстраняването на ЦСКА, но аз мисля по друг начин. Трябва да има и добра игра.

- Каква бе Коледа за вас?

- Напрегната. Още по време на тържеството се усетих, че мисля за други неща. Трябва да изчистим всички въпроси, за да можем да си подарим малко време за семействата на Нова година. Но спокоен ще бъда едва когато "Левски" заиграе добре и вземаме само по един нов на година.

- Преживяхте и едно друго събитие, което май остана на заден план - последния мач на Стилиян Петров.

- Доста силен момент, който ще помня винаги. Надявам се да вървим по този път и такова нещо да се случи и в България, рано или късно. Отношението на хората, и то към чужденец, ме докосна много дълбоко. Питах се това може ли да стане у нас. Не само с чужденец, но и с българин. Вярно е, че и обстановката там сигурно оказва влияние, но е време да се променим. Трябва да се оказва по-голямо внимание и уважение на футболистите във всеки един отбор. Те са звездите. Казвам го сега като директор, защото преди щеше да звучи самовлюбено.

- Ще има ли Христо Йовов бенефис?

- Нещата около мен се забързаха много. Надявам се, че за 100-годишнината ще успеем да доведем голям отбор. Аз ще изляза за 5 минути на терена и това ще бъде моят бенефис.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай