Сряда,

Йотова похвали археолозите. Поиска нещо важно

От: СТАНДАРТ -
Йотова похвали археолозите. Поиска нещо важно
A
A
A

„Надявам се, че мнозинството в парламента и правителството са просветени хора, убедени колко важна е подкрепата за българската наука и култура, защото те създават облика на народа и държавата. Повече средства за българската наука, култура и образование не са прищявка, а необходимост.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването на 15-ата Национална археологическа изложба „Българска археология 2021“ в Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките. Експозицията представя най-интересните открития и проучвания от изминалия активен археологически сезон.

„Важно е да отправим това послание точно оттук към всички онези, които имат амбицията да се нарекат държавници, да насочим вниманието им към проблемите на българската наука и култура. Надежда ми дават уверенията, че при второто четене на националния бюджет ще има повече средства за Българската академия на науките, за българските музеи“, посочи Йотова и отбеляза, че е добре запозната с протестното писмо на музейните специалисти. „Няма друга държава в Европа, която да отделя толкова малко средства за музейно дело“, изтъкна тя.

Йотова поздрави всички музеи в България и отново призова за реализирането на т.нар. културен туризъм, който да обвърже чрез общи проекти музеите в цялата страна.

Вицепрезидентът подчерта, че българските археолози са етикет за висок стандарт не само в Европа, но и в целия свят, а Националният исторически институт с музей при БАН е лидер в археологическите изследвания в Югоизточна Европа.

В изказването си Илияна Йотова акцентира и върху опитите за пренаписване на историята, като даде пример с Кирило-Методиевите маршрути, от които България е изключена. „Не спирам да работя по тази тема и вярвам, че заедно можем да поправим този нелеп пропуск“, обърна се вицепрезидентът към учените.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички