Йотова похвали археолозите. Поиска нещо важно

Повече средства за наука и култура не са прищявка, а необходимост, каза вицепрезидентът

Йотова похвали археолозите. Поиска нещо важно | StandartNews.com

„Надявам се, че мнозинството в парламента и правителството са просветени хора, убедени колко важна е подкрепата за българската наука и култура, защото те създават облика на народа и държавата. Повече средства за българската наука, култура и образование не са прищявка, а необходимост.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването на 15-ата Национална археологическа изложба „Българска археология 2021“ в Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките. Експозицията представя най-интересните открития и проучвания от изминалия активен археологически сезон.

„Важно е да отправим това послание точно оттук към всички онези, които имат амбицията да се нарекат държавници, да насочим вниманието им към проблемите на българската наука и култура. Надежда ми дават уверенията, че при второто четене на националния бюджет ще има повече средства за Българската академия на науките, за българските музеи“, посочи Йотова и отбеляза, че е добре запозната с протестното писмо на музейните специалисти. „Няма друга държава в Европа, която да отделя толкова малко средства за музейно дело“, изтъкна тя.

Йотова поздрави всички музеи в България и отново призова за реализирането на т.нар. културен туризъм, който да обвърже чрез общи проекти музеите в цялата страна.

Вицепрезидентът подчерта, че българските археолози са етикет за висок стандарт не само в Европа, но и в целия свят, а Националният исторически институт с музей при БАН е лидер в археологическите изследвания в Югоизточна Европа.

В изказването си Илияна Йотова акцентира и върху опитите за пренаписване на историята, като даде пример с Кирило-Методиевите маршрути, от които България е изключена. „Не спирам да работя по тази тема и вярвам, че заедно можем да поправим този нелеп пропуск“, обърна се вицепрезидентът към учените.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай