Йотова: Опасни са опитите за подмяна на историята

Тя призова никога повече да не повтаряме своя горчив опит

Йотова: Опасни са опитите за подмяна на историята | StandartNews.com

Спасяването на българските евреи принадлежи не само на българската, а на световната памет. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова на конференцията "Ролята на юристите за спасяването на българските евреи" в Софийския университет.

"Преди 80 години България не пусна своята пратка", заяви Йотова, но подчерта, че, за съжаление, над 11 хил. евреи не са спасени. Тя призова никога повече да не повтаряме своя горчив опит и посочи, че и днес отвоювани от десетилетия човешки права, се потъпкват.

"Опасни са опитите за подмяна на историята", категорична бе вицепрезидентът и допълни, че и днес има "експерти", които отричат трагедията на еврейския народ.

Служебният министър на външните работи Николай Милков отбеляза несъгласието на огромното мнозинство от страна на българския народ за гоненията на евреите. Той посочи и приноса на Димитър Пешев, символ на усилията за спасяване на българските евреи, на Петър Михалев и Иван Момчилов, както и възловата роля на Съюза на българските адвокати.

"Редица съдии и прокурори също застават в защита на българските евреи", подчерта Милков и добави, че в онези времена са издадени 15 хиляди транзитни визи на евреи, които са чужди граждани.

"Такова количество визи не могат да бъдат издавани в един продължителен период от години без това да е част от единна политика", обясни външният министър и заяви с категоричност, че МВнР ще продължи да се бори с антисемитизма, пише БГНЕС.

Преди това ректорът на СУ проф. дфн Анастас Герджиков пожела никога повече да не бъдем изправени пред морални дилеми от такъв мащаб.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай