Янев: Пожарите в страната са овладени

Според него, последният трагичен случай с пожарите е показал, че мерките за безопасност не са съвършени

Янев: Пожарите в страната са овладени | StandartNews.com

В момента пожарите са овладени. С днешна дата единственият тревожен район е в Югово, където теренът е пресечен и са съсредоточени всички сили, включително и летателна техника. Това каза в парламента служебният министър-председателят Стефан Янев, предаде БНТ.

Според него, последният трагичен случай с пожарите е показал, че мерките за безопасност не са съвършени и винаги има недостатъци, които са били платени с най-скъпото - човешки живот.

"В тази връзка държавата през годините е създала организация, която най-общо казано включва взаимодействието на три ведомства: МВР, съответно ГДПБЗН, Министерството на земеделието, храните и горите, и разбира се Министерство на отбраната, където има подготовка с наличната техника да помогне на населението при бедствия и аварии", добави Янев и поясни, че не се изключват доброволците, които много помагат.

От думите му стана ясно, че в страната ни има 17 автоматизирани кули за наблюдение и откриване на пожари.

"В процес на изграждане са нови 13. Те се изграждат в районите на Берковица, Сливен, Благоевград, Бургас", обяви премиерът и увери, че финансирането за изграждането им е осигурено.

Стефан Янев каза още, че не му е било оказано влияние дали да се купува военна техника, в случая самолети, и това е решение от предишното правителство, а въпросните 8 самолета F-16 ще са на разположение на силите ни през 2023-2024 г. Въпросът с другите 8 самолета предстои да бъде решен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай