Взриви се горяща цистерна с пропан-бутан

Взриви се горяща цистерна с пропан-бутан | StandartNews.com

Варна. Около 18.30 ч. се е взривила едната от ЖП цистерните, които се запалиха край с. Езерово. Започнала е със свистене, избухнала е и е запалила тръстиките наоколо. На мястото вече има 4-5 противопожарни екипа, но те са се отдръпнали. 

"Ситуацията е много сложна", алармира кметът на Белослав Желязко Петров. "Наблизо има и други цистерни с газьол. Какво ще стане - не знаем", допълни кметът. 

На мястото на инцидента е бил и областният управител на Варна Иван Великов.

Възпламенила се е и втората цистерна от композицията, натоварена с газ пропан-бутан. Пострадалите при инцидента вече са 11 души. Седем от тях са отведени във Военноморска болница - Варна с различна степен изгаряния, като не се знае точното им състояние. Една жена е с контузия на главата, а друга е потърсила помощ във филиала в Белослав. първият, който пострада - служител на фирмата, е с 90% изгаряния и опасност за живота.

"ВМА Варна има пълна готовност да поеме пострадалите от взрива край село Езерово", заяви директорът на Военномедицинска академия (ВМА) ген. Стоян Тонев, цитиран от агенция "Фокус". Ген. Тонев обясни, че във Варна има клиника по изгаряния.

„Един от пострадалите е с 90 процента изгаряния, което е състояние на границата на живота. В момента обработват още 4 души от втория взрив. Те са пожарникари. Изгарянията им са по-леки – между 10 и 20 процента", съобщи ген. Стоян Тонев.

От инцидента се е запалила и съседна цистерна, в която има петролни продукти - газьол. Към момента няма данни за опасност на околната среда и на жителите на близкото населено място, казват от полицията.

От 15 години не е имало такъв инцидент

(Желязко Петров, кмет на Белослав)

- Г-н Петров, ще се локализира ли скоро пожарът, как смятате?

- Огънят вече е потушен. Само облаци дим се вият над петролната база.

- Доколкото разбрах, вие сте работил преди време в "Газтрейд". Имало ли е такъв инцидент?

- Не помня да е имало от 15 години. Всичко досега беше сигурно и безопасно. Но белята става веднъж - както в случая с този счупен шланг.

- Какво си помислихте, като видяхте пожара за първи път?

- Притесних се да не гръмне цистерна и това се случи. Молех се да не почне като принципа на доминото - да не тръгнат да гърмят цистерните с газьол. Те са 20-тонни.

- Има тежко пострадал с над 90% изгаряния?

- Да, за съжаление това се случи. Първият отзовал се автомобил веднага го закара във Военноморска болница във Варна. Сега правим план за действие с областния управител. Моля ви, оставете ни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай