Взимаме си хапчета от аптеката с код

Отпуснаха още 27 млн. лв. на болниците за септември

Взимаме си хапчета от аптеката с код | StandartNews.com

София. Електронната рецепта трябва да замести хартиената до края на 2014 г. Това стана ясно след заседание на Надзорния съвет на здравната каса. На него фондът и Българският фармацевтичен съюз подписаха споразумение за сътрудничество при въвеждането на електронната рецепта.

"И двете институции имаме амбицията електронна рецепта да се въведе до края на следващата година", каза Димитър Маринов от БФС. Идеята е тя напълно да замести хартиените, както и протоколите, с които сега хората ходят в аптеката. Лекарят директно ще въвежда нужните на пациента лекарства в компютъра. Когато болният отиде в аптеката, ще си каже ЕГН-то или даден номер и рецептата ще излезе на компютъра на аптекаря. Какъв ще е кодът тепърва ще се уточнява. С електронна рецепта ще се пести време и ще се подобри значително контролът на касата при плащането на лекарствата.

На заседанието на Надзорния съвет беше разгледано и разпределението на 27 млн. лв. за болниците. "Всичко е наред, одобрихме разплащането", каза представителят на пациентите Иван Димитров. С тези пари трябва да се доплатят на клиниките липсващите 20% за септември, както беше разписано в споразумението между правителството, НЗОК и лекарския съюз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай