Всяко второ дете тормозено в интернет

Посегателствата започват най-често, когато учениците са 11-12-годишни

Всяко второ дете тормозено в интернет | StandartNews.com

Повече от половината деца у нас са били подложени на тормоз и посегателства в интернет.

Това става ясно от проведена анкета сред близо 2500 ученици от 6-и, 7-и и 8-и клас в столични училища.

Много от тях дори не осъзнават, че това, което им се е случило, представлява кибертормоз, обясни специалистът национална сигурност от Израел Владимир Бронфенбренер по време на семинар за защита на децата в онлайн пространството, организиран съвместно от Агенцията за закрила на детето, Регионалното управление по образованието в София и Черноморската академия за сигурност.

В него участваха и представители на ГДБОП, които разкриха, че българчета са принуждавани да пращат на непознати свои голи снимки, които впоследствие се продават в даркнет и разпространяват сред педофили. Кибертормозът обаче не се изчерпва само с този тип посегателства. Като онлайн тормоз се дефинират също обидите, грубата реч, пращането на клипове и снимки със сексуално съдържание, както и т.нар. ‚ „шейминг“ (засрамване) в интернет, разпространен, както сред деца, така и сред възрастни. Той представлява публично унижаване на някого с публикуване на негови голи или дискредитиращи, снимки, колажи, обиди и т.н.

Проучването показва, че само 35,5% от децата в София не са попадали никога в някоя от изброените ситуации. Това означава, че над 60 на сто от учениците са били потърпевши от кибертормоз. Средно в Европейския съюз този процент е 52 на сто, а в Израел на намален до 33% вследствие на предприетите мерки от държавата в тази насока.

В Израел има осъдени и за виртуално изнасилване

В Израел от 2016 г. функционира специална Национална агенция за защита на детето в киберпространството, чийто представители се включиха онлайн в семинара. Основните задачи на агенцията са превенция на насилието и престъпленията в интернет, с акцент върху превенция на насилието срещу деца, обясни нейната директорка д-р Нава Коен, която се включи онлайн в семинара заедно с колегите си Елик Кацав и Михал Голдберг. Агенцията е в рамките на Министерството на обществената сигурност, но си сътрудничи с още четири министерства - на образованието, социалните услуги, правосъдието и комуникациите. Работено е и по законодателството, така че посегателствата в интернет да се третират като престъпление. Има вече и случай на осъден човек за „виртуално изнасилване“. Това е случай, при който мъж е заставял онлайн момичета да извършват вредни за себе си действия с различни предмети. В крайна сметка съдът реши, че това може да се счита за изнасилване, обясни Елик Кацав.

 

Колко важно е да се оплачеш

Проучването у нас пък показва, че след като пострадало от кибертормоз дете се оплаче – на родител, учител, полиция или някой друг –в 92% от случаите тормозът престава. Затова е изключително важно потърпевшите да сигнализират, когато попаднат в такава ситуация, обясни Владимир Бронфенбренер, който проведе обучение на училищни директори и психолози за противодействие на кибертормоза. Израелската агенция е изработила и специални, лесно достъпни указания за деца и родители под формата на цветни илюстрации, за това как да се предпазват онлайн.

Идеята е те да бъдат публикувани на сайтовете на училищата, за да имат достъп до тях учениците и родителите им. Директорите вече изявиха желание те да им бъдат предоставени. Отделно се предвижда и след като преминат обучение училищните прихолози да проведат няколко учебни часа по киберзащита годишно с ученици от 5-и клас. Тази възраст не е избрана случайно, тъй като е установено, че случаите на онлайн тормоз над деца започват най-често, когато те са на около 11-12 години.

В последно време дори възрастта леко пада.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай