Всичко поскъпна. Ето колко пари трябват за нормален живот

Страшни цифри представи КНСБ, иска скок на заплатите

Всичко поскъпна. Ето колко пари трябват за нормален живот | StandartNews.com

Колко пари трябват за нормалния живот на тричленно семейство у нас? Изчисленията направи днес Институтът за социални и синдикални изследвания (ИССИ) на КНСБ и ги представи на брифинг.

Необходимите средства за издръжка на тричленно семейство (мъж, жена и дете до 14-годишна възраст) са 2 189 лева. От началото на годината доходът, необходим за издръжка, нараства с 5.9%, а на годишна база с 14.8%, категорични са експертите на КНСБ.

Те представиха данни, които се разминават с оптимизма на управляващите.

Нарастването на доходите на тричленното семейство е с 283 лева за едногодишен период.

1 216 лв. са необходими на един работещ, сам живеещ човек. За 1 лице нарастването за три месеца е с 68 лева, а за една години със 157 лева.

За една година издръжката на един работещ от тричленно семейство нараства със 183 лева, докато за работещ, сам живеещ човек, нарастването е с 202 лв.

Исканията на КНСБ за увеличение на заплатите не са самоцелни, данните показват, че това е крайно необходимо, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Нужен е поне 15% ръст на всички доходи, за да се покрие инфлацията, категоричен бе Димитров. Второто и третото тримесечие инфлацията ще продължи да се ускорява и дори това, за което настоява КНСБ, няма да бъде достатъчно.

Причините за нарастване на дохода за издръжка през март 2022 г. отново са драстичното увеличаване в цените на електрическата енергия и природния газ. Природният газ отбелязва повишение около 4 пъти, докато нарастването на цената на електроенергията за бизнеса е около 5 пъти. Наред с увеличението на тавана на помощите за бизнеса от 250 на 300 лв., цените на тока за бизнеса остават по-високи и пораждат несигурност за бизнеса.

Втората причина за нарастване на дохода за издръжката на живот е повишението на цената на петрола на международните борси. Нарастването от началото на годината е от над 20% на суровия петрол. Бензин А 95 бележи през март годишен ръст от 42%, а дизелът с 45% - това нарастване се пренася в почти всяко производство.

Третата причина за инфлацията е повишението на цените на основни суровини на международните пазари. Като примери синдикатите посочиха медта, която нараства с над 20%, алуминият - с 50%, памукът - с 50%, кафето - със 70%. Повечето зърнени и маслодайни култури също отчитат двуцифрен ръст, а и цената на торовете в края на 2021 г. е скочила с над 100%., отчете КНСБ.

Четвъртата причина - ръстът на цените на производството в промишлеността на вътрешния пазар с 45.2% през месец март на годишна база.

Динамиката на цените при основните хранителни стоки също отбелязва скок. Необходимият доход за храна е 456 лв. за едно работещо лице, което представлява 37.4% от общия доход. Нарастването е с 9.2% спрямо предходното тримесечие и с 17.7% на годишна база.

Ускорено нарастване през последното тримесечие се отчита при:

Хлебните изделия - 4.3% и достигат ръст на годишна база от 20%.   

Брашното нараства с 18.4%. Цената на брашното за килограм нараства с около 50-60 стотинки в сравнение със същия период на предходната година с ръст от 35%.   

Мляко и млечните продукти - 6.9% увеличение на тримесечна база и с 18% на годишна база. На тримесечна база по-силно изразено е нарастването при групата на сирената и кашкавалите в диапазон от 4% до 11.4%, при млеката с 6.1%. В абсолютни величини нарастването на сиренето е с около 1.60 лв. - 2 лв., а при кашкавалите с около 3-3.50 лв., като отчитат годишен ръст от 11.7 до 27.4%.   

Животинските и растителни масла нарастват с 21.8% на тримесечна база, като само слънчогледовото олио това е с 30%. В рамките на годишен период увеличението на олиото е в диапазон 1.30-1.60 лв. и достига ръст от 56.9%.   

Яйцата отбелязват ръст с 24% на годишна база, а на тримесечна - с 6.7%.   

Месото и месните продукти нарастват със 7.1% на тримесечна база и с 10.8% на годишна база, като агнешкото месо нараства с 28.6%, пилето - с около 22%.    Захар и захарните изделия нарастват с 6.5%. Захарта за килограм нараства с повече от 45-50 стотинки на годишна база.

Цените на услугите в заведенията за обществено хранене също нарастват със 7.8% на тримесечна база. По-силно е изразено нарастването в заведенията за бързо хранене с 9%. Храните за бърза консумация бележат ръст от 11%.

Динамиката на цените при основните нехранителни стоки и услуги също нарастват на годишна база от 13.2%, а на тримесечна база с 4.1%. На тримесечна база групата "Разходи за поддържане на жилището и ремонт" бележат ръст от 3.8%, а на годишен - 17%.

Електроенергията, газообразните и други горива нарастват с 20.7% на годишна база, като този ръст се държи основно на нарастването на цената на природен газ за битови потребители със 148% на годишна база. Дървата за горене нарастват с около 50%.

Групата на транспорта бележи ръст от 9.9% от началото на годината, а нарастването на годишна база е с 21.8%. Само при групата "Горивата и смазочните материали за ЛТС" нарастването е с 19.9% на тримесечна база и с 46.2% на годишна база.

Здравеопазването бележи ръст с 2.6% и лекарствата с 2.3% на тримесечна база. На годишна база за здравеопазването - 5% и за лекарствата 4.4%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай