Понеделник,

Всички мълчат за кумеца на "Артекс" (ОБЗОР)

От: Стандарт -
A
A
A
  • Лозан Панов шампион по евтино жилище

Докато цялата държава крещи: "Оставка" за втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов, БСП и десните са странно притихнали за рекордьора по евтино жилище съдията - политик Лозан Панов, който на всичко отгоре се оказа и кумец на "Артекс". "Правен свят" разкри, че съпругата на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов – Елисавета, е безспорният шампион по най-евтино придобит луксозен апартамент от натрупалата популярност в последната седмица строителна компания "Артекс". Имотният скандал вече взе главите на правосъдния министър Цецка Цачева и зам.-министрите на спорта и на енергетиката - Ваня Колева и Красимир Първанов, но БСП не гледа по-далече от ГЕРБ. Сигурно защото, както стана ясно и Корнелия Нинова е с апартамент на цени под пазарните.

ВИЖ ОЩЕ: Панов рекордьор с евтиния си апартамент от Артекс

От справка в Имотния регистър става ясно, че на 10 април 2013 г. "Артекс Инженеринг" продава на "Ганева 2000" ЕООД апартамент от 172 кв.м. и два гаража, съответно по 19,5 и 19,7 кв. м., в кооперация на ул. Елемаг" № 32 в елитния столичен квартал "Изгрев". В справката е посочено, че за общата площ (от 211,2 кв.м.) са платени 93 004,5 лв. или по 225 евро на квадрат. Проверка в един от най-големите сайтове за недвижими имоти установи, че средната пазарна цена на апартаментите в кв. "Изгрев" през март-април 2013 г. е била 1101 евро на квадрат. Така излиза, че ако Елисавета и Лозан Панови трябваше да придобият апартамента и двата гаража по пазарни цени от 1101 евро, то реалната стойност на имота щеше да достигне 232 531 евро или 455 761 лв., вместо платените 93 000 лв.

ВИЖ ОЩЕ: Панов с евтино жилище от кумовете си от "Артекс"

От публикуваните през годините отчети на "Ганева 2000" ЕООД, чийто едноличен собственик на капитала е съпругата на "съдия № 1", става ясно, че скромната сума за придобиването на толкова солиден имот е била налична във фирмената сметка. Финансовите отчети на дружеството обаче сочат, че ако трябваше да купи на реалните цени апартамента и гаражите, Елисавета Панова (по първи съпруг Ганева-бел.ред.) не би могла да го направи, просто защото фирмата й, поне по документи, не е разполагала с такъв паричен ресурс.

Макар да се оказва, че е платила около три пъти по-малко от втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов (627 евро на кв.м) и от министъра на правосъдието в оставка Цецка Цачева (670 евро на кв.м) за техните апартаменти в кв. "Изток", жената на Лозан Панов купува своя имот от "Артекс" в не по-малко луксозна откъм изпълнение сграда, при това намираща се само на десетина метра от горната част на Борисовата градина, в някогашния жилищен комплекс "Червена звезда", сега квартал "Изгрев". Апартаментът е на ул. "Елемаг". Два напълно обзаведени апартамента на същата улица дава Цветан Цветанов на "Артекс" на луксозния последен етаж в Къщата на буквите на "Латинка" 8. Доплаща и 100 000 лв. Според "Артекс" не са напълно равностойни по лукс на новото жилище на Цветанов.

ВИЖ ОЩЕ: Проверяват сделките на "Артекс" 4 години назад

Апартаментът на Панови е на шестия етаж в луксозната бутикова сграда "Елемаг Дипломат". За високия ценови клас на имота говори и фактът, че жилищната кооперация е отличена в Националния конкурс "Сграда на годината" 2014 г. с Грамота за високо оценена номинация. "Името на сградата напомня нещо специфично за мястото, предпочетено от посолства, като това на Германия, Русия, Япония, Аржентина. Престижът на района се дължи и на взискателните клиенти", изтъкват предимствата на имота от строителната компания.

Подобно на сградата на Цветанов "Летера", блокът на семейството на председателя на ВКС има собствено лого под формата на лотос и собствено мото - "Осмели се да поискаш всичко"

Самият апартамент на Панови се състои от дневна с трапезария, разположени на площ колкото една боксониера - 41 кв.м., плюс кухненски бокс, две спални от по 20 кв.м, един кабинет, две бани, два санитарни възела, мокро помещение и две тераси.

ВИЖ ОЩЕ: И НАП влиза в "Артекс"

Макар да е длъжен като магистрат да декларира собственото, така и имуществото и доходите на своята съпруга и пълнолетните членове на своето семейство, досега Лозан Панов никога не е посочвал в декларациите си луксозното жилище в "Изгрев", което се оказва закупено на силно занижени цени. Избягването на декларирането на апартамента е станало възможно, защото той е придобит от фирмата на Елисавета Панова, а не от нея като физическо лице.

Имотът в "Изгрев" е един от многото, които Елисавета и Лозан Панови притежават, като се оказва, че не е единственият, който те купуват на силно занижени цени. В конкретния случай обаче евентуален мотив за изгодната цена може да се търси и в ролята, която Панов е имал като съдия във Върховния административен съд през 2013 г., когато сделката е реализирана и особено в един предходен период от неговото кариерно израстване на магистрат. Добре известен факт е, че в периода 2007-2012 г. настоящият ръководител на ВКС е бил председател на Административния съд София-град. Видно от богатото портфолио на "Артекс", строителната компания реализира своите проекти изцяло на територията на Столичната община. Така се оказва, че в един момент голяма част от издадени предписания, забрани, наказания и други актове на местната или на централната администрация, свързани с целия цикъл от проекта, през издаването на разрешения, изпълнение и така до завършването на даден обект на територията на София, са подлежали на съдебен контрол именно пред инстанцията, която в продължение на пет години е била ръководена от Лозан Панов, чиято съпруга купува през фирмата си имот като за дипломати на цена като за социално слаби, съобщи агенция "Монитор".

След като миналия петък стана ясно, че Антикорупционната комисия и прокуратурата проверяват дали при председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов може да се говори за облагодетелстване чрез лобизъм, свързан с приетата от Народното събрание поправка в Закона за устройство на територията, то би било редно да се установи – дали и как съдебната власт е разглеждала конкретни казуси, свързани с дейността на фирма, чийто купувач на преференциални цени се оказва и съпругата на председателя на Върховния касационен съд.

Най-скандалното в имотния казус "Панов" е, че съдията е кумец на собственика на "Артекс". Навръх Свети Валентин през 2015 г. Пламен и Весела Мирянови стават кумове на Лозан Панов и Елисавета Ганева, съобщи ПИК, позовавайки се на брачното свидетелство, издадено от издадено от район "Средец" в столицата.

Днес стана ясно, че и НАП и КПКОНПИ започват пълна проверка на "Артекс" заради имотния скандал. Лозан Панов, който дължи не по-малки обяснения от Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов, Ваня Колева, Красимир Първанов и Веселин Божков. Но съдията се покри. Той не се яви на заседанието на ВСС, според източници от съда бил си пуснал отпуск.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички