Все още не е сменена мантинелата край Своге

Вчера в отговор до Дарик от Агенция "Пътна инфрастуктура" посочиха, че са монтирали 10-метрово съоръжение на 5 декември

Все още не е сменена мантинелата край Своге | StandartNews.com

Не е сменена мантинелата на мястото на тежката катастрофа край Своге, при която 20 души загубиха живота си, потвърди за Дарик Диана Русинова от Института за пътна безопасност.
 
Вчера в отговор до Дарик от Агенция "Пътна инфрастуктура" посочиха, че са монтирали 10-метрово съоръжение на 5 декември.

Поставянето на ограничително съоръжение в урбанизирана територия, какъвто е случаят в Своге, не е отговорност на АПИ, но тя е поела ангажимент пред жителите на Своге след срещите при омбудсмана Мая Манолова, изтъкнаха от Пътната агенция.
 
Проверка на експерти от Института за пътна безопасност тази сутрин обаче показа, че мантинелата в критичния участък не е сменена, което създава опасност от нов пътен инцидент.
 
В момента продължава досъдебното производство и не е установено кой е собственикът на мантинелата. Предстои монтирането на ограничителни системи на мястото на инцидента, непосредствено до пътното платно, както и на други места в участъка между Своге и Нови Искър.

От АПИ припомниха, че според правилника за прилагане на Закона за пътищата, в населените места до 100 000 души, каквато е и община Своге, Агенцията отговаря за поддържането на платното за движение от бордюр до бордюр.

Отговорност на конкретната община са тротоарите, мантинелите, подземните съоръжения, велосипедните алеи, паркингите, пешеходните подлези, осветлението и крайпътното озеленяване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай