Връхлитат ни летни гръмотевици! Къде е опасното

Идва поредната аномалия на времето

Връхлитат ни летни гръмотевици! Къде е опасното | StandartNews.com

Предстои поредната аномалия на времето през тази зима.

На 10-12 февруари България ще попада под влиянието на приближаващ средиземноморски циклон и ще се образува сериозна фьонова обстановка. Вятърът ще се ориентира от югозапад и ще се усили до ураганни стойности, особено северно по планинските склонове. Това алармират синоптиците от Метео Балканс. 

Ако прогнозата се сбъдне, са възможни дребни материални щети над Софийското поле, Берковица, Враца, Плевен и Родопската област, като там вятърът ще надмине 90-120 км/ч. 

След силните южни ветрове, идва ред на значителни валежи, а на изолирани места в Южна България са възможни и гръмотевична бури. Синоптиците апелират да се избягват пътувания в планините и близко до северните склонове на Северна България и Предбалкана. 

Фьон е топъл и сух вятър, който духа от планината към нейното подножие. Това е най-известният пример за местна атмосферна циркулация. Наблюдава се в много планински региони по целия свят. Известен е още от римско време, като се предполага, че думата идва от латинската дума фазионс, която означава западен вятър, обясни метеорологът Красимир Стоев пред БНР.

Вятърът в умерените ширини, където се намира и България, е от запад на изток, така че преобладаващият пренос е западен, но фьонът е топъл южен вятър, който в София се появява най-често откъм Витоша при пренос на въздушни маси от юг-югозапад.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай