Возят ваксини до Петрич след бунт на лекари

Возят ваксини до Петрич след бунт на лекари  | StandartNews.com

Петрички лекари протестират заради закриването на офиса на Регионалната здравна инспекция в южния град. В помещението се доставяха и съхраняваха ваксините за деца. „Възразяваме остро срещу това решение. Трябва да пътуваме до Сандански, за да се снабдяваме със задължителните ваксини за малките си пациенти. Изпратихме възражение до директора на РЗИ - Благоевград, областния управител, здравното министерство, Българския лекарски съюз и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари", негодуват медици. Според тях закриването на кабинета ще доведе до допълнително им натоварване - времево и финансово. Опасенията са, че по този начин ще се влоши изпълнението на програмата за профилактика и имунизация на подлежащите групи. Най-уязвими от тях остават обаче децата.

„Няма икономическа логика да имаме офис в Сандански и още един само на 24 километра от този град. Няма такава практика в страната. Заради протестите на лекарите проведох разговор с кмета на община Петрич Димитър Бръчков. Той гарантира, че ще обособи помещение в МБАЛ „Рокфелер", което да се ползва като склад за ваксините. Това ще реши проблема и ще прекрати напрежението", заяви шефът на РЗИ – Благоевград д-р Михаил Кметски.
Той уточни, че политиката на здравното министерство е да се върви към централизация на подобни дейности. В Сандански ваксините се приемат от лице с висше медицинско образование и това е д-р Бухова, която най-добре може да отговаря и контролира този процес, уточни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай