Война на болниците се води във Видин

Война на болниците се води във Видин | StandartNews.com

Видин. Война между още неоткритата частна специализирана болница по кардиология и държавната МБАЛ „Света Петка" започна във Видин. Причината – частната е на път да фалира държавната, ако бъде оставена да работи със сключените от предишното ръководство на държавната свръх неизгодни договори. Това съобщи изпълнителният директор на „Света Петка" д-р Виолета Дочкова.

 

През август м. г. частната клиника е сключила договор с държавната за наем на 1044 кв. м площ в детското ѝ отделение. Наемът от 5000 лв. обаче още не е в сила, той като е договорено да се плаща при започването на работа на частната кардиология. Пак според договора лекарите от държавната болница са длъжни денонощно да осигуряват консултации на пациенти на частната. Заплащането обаче е символично – по 40 лв.

 

Най-неприемливото е, че частната болница не идва със свои лекари, а взема тези от Видин. По тази причина кардиологичното отделение на държавната болница може да остане без лекари и да бъде закрито. Къде тогава ще се лекуват хилядите пациенти от областта, пита д-р Дочкова. Защото частната ще извършва специализирани процедури, но няма да лекува много от останалите сърдечно-съдови заболявания. По тази причина изпълнителният директор е изпратил предизвестия за прекратяване на 6 от договорите между двете болници.

 

Ако това стане, то държавната ще трябва да заплати неустойка в размер на 2,4 млн. лв. Това също е предвидено с подписан договор от предишния директор д-р Цветан Василев. В противен случай обаче, ако договорът се прекрати по вина на наемателя, то неговата нейстойка е само 50 000 лв.

 

90 процента от персонала на болницата подкрепят искането на д-р Виолета Дочкова към частната кардиология. Лекарите и сестрите смятат, че държавната болница също може да открие отделение за инванзивна кардиология. Вместо това обаче предишният директор е пуснал частната в сградата на държавната. Съмнения за нещо нередно предизвиква и новината, че именно уволненият от държавната болница д-р Цветан Василев, педиатър, ще оглави новата частна клиника.

 

На Видинска област, където заболеваемостта и смъртността от сърдечно-съдови болести е висока, е нужна кардиологична помощ чрез модерни методи на инванзивна и интервенционна кардиология. Но дали за сметка на държавната, която лекува и стотици други заболявания на деца и възрастни, питат лекарите и сестрите от „Света Петка".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай