Военните бесни на бивш министър, офицер го плаши със съд

Причината е иронична реплика на проф. Петър Стоянович пред БНТ

Военните бесни на бивш министър, офицер го плаши със съд | StandartNews.com

Министерството на отбраната и армейски офицери реагираха остро на изказване на бившия културен министър и историк проф. Петър Стоянович. Причината е реплика на Стоянович пред БНТ, че "преди 20-25 години подводница "Слава" е потънала в близост до пристанище веднага щом е пусната на вода, а на единствената фрегата на българския военноморски флот не знаели как да угасят двигателя".

„Относно интервю на г-н Петър Стоянович в предаването на БНТ „Денят започва с Георги Любенов“, излъчено на 07.05.2022 г., в което се засяга темата за способностите на Българската армия и отчитайки чл.5 и чл.10 от Закона за радиото и телевизията, Министерството на отбраната счита, че в сериозно актуално предаване следва да се избягват внушения, характерни за телевизионна комедия. В дните, когато българският военнослужещ изпълнява своя труден дълг към Родината, изречените думи в ефира на БНТ уронват авторитета на Българската армия и се приемат като обида към хората, на които обществото ни винаги разчита", пише в становище на военното ведомство.

"Българската армия има своите затруднения, но това не означава, че тя не изпълнява конституционните си задължения и поетите съюзнически ангажименти. Напомняме, че културата е важен елемент във формирането и в изграждането на бойния дух на военнослужещия, но дискутирането на въпроси, свързани с армията и засягащи националната сигурност, изискват висока морална отговорност!“

Началникът на щаба на Военноморските сили кап. Камен Кукуров пък поиска извинение в срок от една седмица от Петър Стоянович.

Кукуров написа във Фейсбук:

„Аз съм капитан I ранг Камен Кукуров - Началник на Щаба на Военноморските сили на Р. България. Бивш командир на Дивизион за подводни операции. Бивш командир на Дивизион подводници. Бивш командир на подводница " Слава". С пълната отговорност на всички командни длъжности, които съм заемал, заявявам че за 35 години офицерска служба във Военноморските ни сили по-отвратителни и по-нагли лъжи, изречени от г-н Петър Стоянович в студиото на БНТ " Денят започва с Георги Любенов" не съм чувал!

Давам срок от една седмица на г-н Петър Стоянович да събере ако може смелост и доблест и да се извини от ефира на БНТ на хилядите, отдали най-хубавите години от живота си на служба на Отечеството и на Военния ни флот! В противен случай ще заведа гражданско дело срещу г-н Стоянович за лъжа, подигравка и уронване престижа на Българската армия! И го уверявам, че няма да съм единствен!

Часовникът тиктака, г-н Петър Стоянович! Чакам!“

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай