Вторник,

Външно отличи Шефкет Чападжиев за заслуги

От: Редактори, сн. Фейсбук -
328
Външно отличи Шефкет Чападжиев за заслуги
A
A
A

Българският генерален консул в Чикаго Иван Анчев връчи на родения в България филантроп Шефкет Чападжиев наградата "Златна лаврова клонка" - най-високото отличие на Министерството на външните работи, за заслугите му към родината.

Чападжиев, който от дълги години живее в САЩ, се занимава с благотворителна дейност - финансира болници и сиропиталища, изгражда църкви и джамии. В началото на 2019 родопчанинът от Чикаго дари на родния Мадан 1 млн. долара. Това е поне стотното му дарение, припомни във Фейсбук профила си Нери Терзиева, която свидетелства, че Чападжиев е помагал на много българи през годините, без значение дали са християни или мюсюлмани.

Роден на 24 април 1939 г. в Мадан, на 30 юли 1963 г. бяга през границата, минава през гръцки лагер за бегълци и след година емигрира в Чикаго. Пристига в Щатите с по-малко от един долар в джоба си. Хваща се да рекламира олио пред най-прочутия небостъргач в Чикаго, където по-късно си купува 88-я етаж. За няколко години се превръща в най-богатия българин в САЩ. Наричан е Краля на печатарите.

Успелият ни сънародник е споделял неколкократно, че душата му се изпълва с радост, когато чуе да се споменава името на България в САЩ. "Обичам да чуя нещо добро за България", заявява Чап, какъвто е псевдонимът му.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com