Външно каза какво става с българите от ферибота

Седем души са в неизвестност

Външно каза какво става с българите от ферибота | StandartNews.com

Външно министерство излезе с информация за издирваните българи, които бяха на пламналия ферибот. От хората, които се издирват - 12 души, седем са български граждани. Има съмнение за още двама, но все още тяхната националност не е потвърдена, заяви на извънреден брифинг зам.-министърът на външните работи Велислава Петрова.

Всички наши сънародници, които бяха спасени, са настанени в хотели на остров Корфу. Осигурена им е храна. Сформиран е кризисен щаб. Консулът ни в Солун е посетил българите, съобщи още Петрова.Сред спасените има и деца.

Българите ще бъдат транспортирани до Игуменица, от където ще решат накъде да продължат пътуването си - до Италия или до България. Все още няма информация колко от тях ще се приберат в България.

"Двама български граждани са в болница. Единият е с много ниска сатурация и е интубиран, другият е в стабилно състояние", каза Петрова.

Велислава Петрова коментира и напрежението Русия – Украйна след снощното изявление на президента Джо Байдън, който обяви, че очаква до дни Русия да нахлуе в Украйна.

"Напрежението ескалира. Позицията ни е ясна: България подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна. В постоянен контакт сме с дипломатическата ни мисия там. От 84 български граждани за момента 6 са заявили желание да бъдат евакуирани в близките дни", каза зам.-министърът на външните работи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай