Внимание! Спасители посочиха убиеца на плажа

За какво предупреждават туристите

Внимание! Спасители посочиха убиеца на плажа | StandartNews.com

Опитни спасители дадоха ценни съвети на плажуващите по морето.

Хората подценяват вредата от продължителното излагане на слънце. Ето защо не са никак малко случаите на сърдечно-съдови инциденти на плажа - инфаркти и инсулути. 

Последните три нещастни случая на плажове в Слънчев бряг и Созопол отново лекарите свързват с причини от медицински характер и непосилните жеги.  И при трите фатални случая става въпрос за туристи над 60 години. Това каза за БТА Иван Георгиев,  управител на водноспасителна служба.

Лично аз съм присъствал на няколко такива инцидента – човекът е в морето до глезените, но понеже е във водата, го водят удавен, каза Георгиев.

Плажуващите нека да обръщат на първо място внимание на здравето си, да носят шапки, да ползват чадъри, да приемат достатъчно течности, да не влизат в морето в нетрезво състояние, да спазват инструкциите на спасителите, да ходят на охраняеми плажове, апелира спасителят.

Народопсихологията "на мен няма да се случи" тук е невалидна, каза управителят на водноспасителната служба, която към момента е поела повече от 20 морски плажа, сред които трите най-големи ивици в курорта "Слънчев бряг", Несебър и Созопол.

Няма силно вълнение, няма течения. Обикновено най-големият враг на бедстващите туристи не са подводните течения, нито мъртвото вълнение, а паниката. Много е важно човек да не се стресира, да запази самообладание и да се отпусне над повърхността на водата. Ако успее да направи това, ще успее да се спаси и сам, ако няма кой да му помогне, коментира спасителят

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай