Вторник,

Внимание. Как се изпуска полет до Англия

От: Редактор -
525
Внимание. Как се изпуска полет до Англия
A
A
A

Как в дигиталния свят дигиталните доказателства не са достатъчни - за това е следващата история с участници от Габрово.

Мариела Василева и семейството й не успяват да излетят навреме за Великобритания заради оспорване на цифрови сертификати за отрицателен тест за Covid-19 от страна на администрацията на Летище София.

След ваканция в България Мариела, Чарли и техните деца потеглят обратно към Острова. В деня преди отпътуването двамата си правят антигенни тестове. Избират лабораторията на областната болница в Габрово, като уточняват, че документът им е необходим за пътуване към Великобритания. След изследването получават цифров сертификат на ЕС, удостоверяващ отрицателен резултат. Бланката е на Министерството на здравеопазването, съдържа QR код, лични и други данни.  

На гишето за регистрация на багажа на софийското летище обаче за изненада на Мариела и семейството й отказват да приемат документите за тестовете им. Аргументът -  липсват печат и подпис от лабораторията.

На бланката лабораторията е отбелязана с 10-цифрен номер. Според директора на областната болница в Габрово, където са проведени изследванията, тестовете се регистрират в единен информационен портал, документът се генерира от системата и се разпечатва, като на практика не се издава от местната лаборатория. 

След като на софийското летище служителите не приемат тестовете на семейството, ги насочват към лабораториите на терминала. Заради дългата опашка обаче изпускат полета си.

В официалните източници на информация се посочва, че Covid сертификатът  е цифрово доказателство с QR код, което съдържа съществената информация, както и цифров подпис, гарантиращ автентичността на документа. При проверка се сканира кодът и се проверява подписът, като с такъв разполага всеки издаващ орган.  

За случаи като описания сигнализират и други пътници. В мрежата потребители се оплакват и предупреждават тръгналите към Англия да бъдат внимателни, съобщава БНР. 


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички