Сряда,

ВМРО за криминализиране убийството на пчели

От: Стандарт -
A
A
A

Незабавно свикване на Експертния консултативен съвет по пчеларство и мерки за криминализиране на отравянето на пчелите поискаха от ВМРО в апел до земеделския министър Румен Порожанов.
Депутатът от партията Красимир Богданов настоява за създаването на ефикасен механизъм за оповестяване на пчеларите при предстоящи пръскания на селскостопанските култури. Войводите питат и колко нарушения при отравянето на пчелни семейства и използването на забранени препарати са констатирани, какви санкции са наложени.
"Въпросът стана особено актуален през последните дни, в които сме свидетели на масов мор при пчелите в резултат на такива отравяния. Очевидно е, че системата, въведена от МЗХГ за оповестяване на пчеларите, или не работи, или има сериозни нарушения от страна на недобросъвестни земеделски производители. Другият важен въпрос е свързан с използването на забранени в ЕС препарати, които се внасят незаконно в България", посочва в питането си народният представител. Той добавя и липсата на сериозни субсидии за пчеларите, което, наред с унищожението на пчелините им ще повлияе на нормалното функциониране на цели екосистеми и ще предизвика проблеми с естественото опрашване, съответно - със земеделските добиви. От ВМРО напомнят още, че имат внесен закон за пчеларството, който вече е належащ.
Пчелари от цялата страна излизат на национален протест утре пред сградата на общината в Плевен. Градът е избран за място на протестните действия, тъй като по данни на пчеларските организации само в региона са били отровени над 5 хил. пчелни семейства. Масов мор констатираха и стопаните от района на Враца, Добрич и Варна.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички