Влизаме в болница след електронна регистрация

Влизаме в болница след електронна регистрация | StandartNews.com

София. От следващата година ще влизаме в болница само след електронна регистрация. Процедурата ще отнема едва няколко минути, но ще повиши контрола над хоспитализациите, обясниха от здравната каса, откъдето въвеждат изискването.

Електронната регистрация ще става с лична карта или паспорт при влизането в болница. Ако човек няма нужния документ в момента, може да го предостави и по-късно, съобщават още от касата. За да извършат регистрацията, клиниките ще трябва да си направят специални гишета, в които да се помести и нужната апаратура. Задължително всяка болница ще трябва да разполага с четец и електронен подпис. Данните ще се събират в сървър в НЗОК. Те ще показват дали пациентите реално постъпват за лечение в болниците.

Също така и кога се изписват, тъй като тогава документите на хората отново ще минават през сканиране. Това трябва да повиши контрола над все повечето пациенти, които приемат болниците и разходите им. Броят на хоспитализациите за 2014 г. вече надхвърли 2 милиона, а разходите на клиниките ще ударят 1.6 млрд. лв. Въвеждането на електронната система на касата става в момента, когато от здравното министерство обявиха намеренията си да електронизират здравеопазването.

И младите медици с трудов договор

И младите медици вече ще работят на трудов договор в болниците, докато специализират. Това предвиждат промени в Наредбата 40 на здравното министерство. Идеята е да се улесни образованието им, обясни министър Петър Москов. Досега специализантите сключваха с болниците договор за обучение, с който нямаха право на болнични, платен отпуск и други екстри. Занапред договорът им ще е трудов и ще е не по-малък от съответния осигурителен праг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай