Лазар Лазаров с тревожни данни за бедните пенсионери у нас

Тази година линията на бедност е в размер на 413 лв.

Лазар Лазаров с тревожни данни за бедните пенсионери у нас | StandartNews.com

Общият брой на пенсионерите, които получат пенсии от Държавното обществено осигуряване, е 2 303 988 души. От тях тези, които са под линията на бедност за 2022 г., са 306 460 души. Това заяви служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров по време на днешния парламентарен контрол. Той отговори на въпрос от депутатите Деница Сачева и Илиана Петкова от парламентарната група на ГЕРБ-СДС относно преизчисляването на пенсиите. Лазаров напомни, че за тази година линията на бедност е в размер на 413 лв, съобщава БТА.

„Пенсиите имат съществено значение за запазване жизнения стандарт на възрастните хора, тъй като за голяма част от тях те са основен източник на доходи“, заяви в началото на изложението си Лазаров. И добави, че усилията на ресорното министерство винаги са били насочени към намиране на финансово и социално приемливи варианти за тяхното повишаване.

От 1 октомври 2022 г. всички пенсии за трудова дейност, отпуснати с начална дата до 31 декември 2021 г., бяха преизчислени, припомни Лазаров.

Общият брой на пенсионерите с пенсии за трудова дейност през октомври 2022 г. е 1 974 973. В резултат на преизчислението от 1 октомври увеличение на доходите от пенсии са получили 894 249 лица, информира вицепремиерът.

По думите му средното увеличение на изплатената пенсия е 123,71 лева или 15,2%. Той добави, че около 70 на сто от пенсионерите са получили увеличение над 50 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай