Виртуозен концерт на възглавници

Виртуозен концерт на възглавници | StandartNews.com

Децата задават хиляди въпроси и така по свой начин опознават света. Понякога отговорите са чисто предизвикателство за нас, като например в случая на: „Какво е най-трудното нещо, което можеш да направиш?". "Да построя сграда" или „скоро ще направя научно откритие" обаче няма да задоволят детското любопитство. Децата се интересуват от съвсем различни неща - преборват чудовища с вълшебни мечове или създават рокли с магическа красота.

Затова въображението на нашите малки приятели трябва да се свърже с вълшебството, което наистина присъства в света. Необходимо е някой съвсем обикновен човек да направи нещо необикновено пред тях. А кой може да бъде по-подходящ от един виртуозен музикант? Енергията на бързите фрази и ритъма, движението на инструмента, невероятните пасажи, еуфорията и аплодисментите са чудесен спомен и съвсем ново познание за живота. Младите симпатяги вече ще знаят, че дори и възрастните могат да правят чудеса. Ще бъдат наясно, че всеки има в себе си една малка божествена частица. А защо и възрастните да не се насладят на този празник за сетивата.

Предстоящият „Виртуозен концерт на възглавници" е един хубав повод да разберем дали един добър инструменталист действително създава толкова силно впечатление в детското въображение.

Яна Дончева ще изсвири Tico-Tico no Fubá" от Зекиня Де Абреу и "Five Foot Two, Eyes of Blue" от Рей Хендерсон на флейта, както и небезизвестния „Cantaloupe Island" от Хърби Хенкок на саксофон. Мариета Койнарска ще се присъедини към нея с акомпанимент на пиано. Класическите произведения ще бъдат представени от Явор Добрев (кларинет) с пиесата „Почит към Де Файя" от Бела Ковач, Мартин Стоянов (фагот) с „Каприз" от Панчо Владигеров и Ян Дунев (тромпет) с „Концертно скерцо" от Едуард Абрамян. Франческа Формизано (чело) и Венета Нейнска (пиано) ще изпълнят „Вариации на една струна по тема от Росини" на Николо Паганини и „Кампанела" от Ференц Лист за един истински грандиозен финал.

Седем виртуозни музиканти ще изнесат два Концерта на възглавници – в 11:00 и в 17:00ч. на 26.01.2014 г. в Съюз на архитектите на ул. „Кракра" №11, гр. София. Традиоционната Работилница на възглавници ще предшества и двата концерта един час по-рано. Резервации на www.pillows.bg.

„Концерт на възглавници" е проект на Модо България и се осъществява с подкрепата на Фондация „Америка за България", Детски Дневник, Калинел и FunBook.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай