„Вила Ямбол“ представи новата си реколта вина

За четвърта поредна година винарната отбелязва Трифон Зарезан с хиляди хора в родния си град

„Вила Ямбол“ представи новата си реколта вина | StandartNews.com

 

 С огромен празник за целия град една от най-старите изби в Южна България „Вила Ямбол“ отбеляза Трифон Зарезан. За четвърта поредна година винарната прави целодневно тържество в родния си град. Празникът под надслов „Пазим духа на виното“ премина с много танци, богата фолклорна програма и кулинарно шоу на Ути Бъчваров. Специално от организаторите се бяха подготвили с над 250 бутилки и още десетки бъчви, пълни с над 3000 литра вино. Емблематичната ямболска певица Славка Калчева успя да вдигне на дълго и цветно хоро́ присъстващите, а кукерската група при Младежки дом „Георги Братанов“ – Ямбол представи маскарадни ритуали, с които се слага край на зимата. Събитието е своеобразна прелюдия към Международния маскараден фестивал „Кукерландия“. По този начин се подчертава връзката между традициите на кукерските игри с древните Дионисиеви празници и славата на Ямболския край като отколешен винарски район и Земя на кукерите.

Официалният старт на празника „Пазим духа на виното“ дадоха изпълнителният директор на избата Красимир Аврамов и кметът Георги Славов. „Хубаво е, когато всички се събираме, за да отпразнуваме заедно нашите съхранени традиции, включително и във винопроизводството. Горд съм, че славата на Ямбол се разнася на цели четири континента“, каза в обръщението си кметът на града. „Хубавата храна и качественото вино са двете най-важни съставки за празника на българина. Затова и неотменно те вървят заедно“, коментира Ути по време на готвенето.

„Нашата компания с достойнство и чест защитава традициите на региона и богатото му наследство вече близо 100 години. Вярваме, че именно те са в основата на успеха ни в България и по света. Горди сме, че с вината, които правим, „Вила Ямбол“ се е превърнала в реклама за нашия град и регион. Щастливи сме, че компанията разнася славата по света, както на своите продукти, така и на Ямбол и България.“, коментира при откриването изпълнителният директор на „Вила Ямбол“ Красимир Аврамов. Особеностите на тероара, традициите и богатото наследство на региона в правенето на вино са вдъхновение за екипа на родния производител, който е сред най-големите на национално ниво. Неслучайно eдноименната марка на “Вила Ямбол“ Kabile носи името на античния тракийски град в знак на почит към традициите на региона като винопроизводител. Затова на етикета на бутилките е изобразена именно богинята-майка Кибела - закрилница на земите и лозята, първородна сила зад всяко вино и където легендата разказва, че още траките са правели вино.

 „Вината ни от реколта 2018 година се получиха много пивки и вкусни. Природата беше на наша страна, реколтата 2018 бе с добро качество, а екипът ни от агрономи и технолози дадоха всичко от себе си, за да произведат страхотни напитки. Инвестициите в модерна техника, навременните агротехнически мероприятия още на лозето и прилагането както на класически, така и на най-модерните практики, които сме видели по света, днес дават възможност да правим вина на световно качество и с отлично съотношение спрямо цената си.“, посочи още Красимир Аврамов.

Доказателство за високото ниво на работа във „Вила Ямбол“ са стотиците медали от български и чужди конкурси. Например миналата година избата донесе пет от общо 18 медала за родни изби от френското състезание Vinalies Internationales. Сред отличията беше и единственият златен медал за българско вино. Той бе присъден на специалното вино от микрорайон до гр. Болярово от сорта Каберне Совиньон. Освен него, производителят има амбицията да предложи на пазара още две тероарни от микрорайони Тополица и от Тенево, с които да стъпи в най-високия ценови клас. 

Голямото предимство за „Вила Ямбол“ е, че 90% от вината се правят със собствено грозде, което обезпечава производството. Избата управлява около 10 000 дка лозя – около района на Ямбол и Айтос. Работи с най-популярните и обичани сортове в България: Шардоне, Совиньон Блан, Мускат, Сира, Мерло, Каберне Совиньон, Мавруд. Избата съхранява традициите във винопроизводството от 1924 година насам. Сред нейните запазени марки са „Ямболска“ и „Стралджанска“ ракия, сериите вина “Вила Ямбол“ и Kabile. Друга любопитна подробност е, че избата е една от малкото у нас със собствен цех за производство и рециклиране на бъчви, където са въведени класическите френски практики за обгаряне и български дъб. В нея работи и най-старият бъчвар у нас – на 88 години, който има над т половин век опит. Той с радост споделя тънкостите на занаята с по-младите си колеги.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай