Виктория Бекъм се отказа от солариума

Тенорексията е модерната болест на нашия век

Виктория Бекъм се отказа от солариума | StandartNews.com

Когато за първи път видях лицето и раменете на  20-годишната ми дъщеря посред зима със силен летен тен, се сепнах. Не беше ходила някъде в топлите страни на плаж, нито пък я бе изгорило зимното слънце. Оказа се, че посещавала солариум - и то не веднъж. Освен това ползвала и кремове за изкуствен тен, с които да подсилела приликата си с Виктория Бекъм. Просто тя беше едно от тези хиляди момичета, които имат една цел - да бъдат черни. Но не да хванат приятен за окото загар, а да заприличат на препечена до черно, та чак изгоряла филия хляб. Слава Богу, тази страст отмина, защото можеше да стане жертва на модерната болест на XXI век -  тенорексията.

Всъщност да си с изкуствено създаден тен не е модерно. Дори винаги смуглата Виктория Бекъм вече не посещава солариумите. Близки до звездата издават, че днес тя предпочита бронзиращите лосиони и кремове. (На другия полюс пък са в Африка. Там истински хит е избелването на кожата, което също не е безопасно. Според Би Би Си в ЮАР около 35% от жените се подлагат на опасните процедури за изсветляване, докато този процент в Нигерия скача дори до 77).

Въпреки отминалата мода у нас често могат да се срещнат девойки със силно загоряла и нездраво изглеждаща кожа. Тези момичета се намират даже за бледи и затова трябвало да ходят на солариум поне няколко пъти на седмица. Също като анорексичките, които искат да стават все по-кльощави и кльощави, заветната мечта на тенорексичките е да бъдат все по-черни. Те не осъзнават, че започват да се разболяват - и  психически, и физически.

За т. нар. тенорексия започна да се говори още преди осем години. Тогава

екип от дерматолози

публикува изследване, което показа как участничките в проучването губят контрол върху количеството и продължителността на слънчевите бани и в реакциите си стават досущ като пушачите и алкохолиците. На следващата година учени от университета Wake Forest University доказват, че ултравиолетовите лъчи на солариума са способни да увеличат производството на хормоните на щастието - ендорфините, в организма. Всички участници в проучването обяснили, че когато поддържат своя загар посредством плаж или посещение на солариум, се чувстват по-щастливи и спокойни. Ендорфинът предизвиква еуфорични чувства и намалява усещането за болка. В изследването участвали 8 души, които се грижели за поддържането на своя тен, посещавайки солариум средно от 8 до 15 пъти на месец, и други 8, които го правели не повече от 12 пъти годишно.

Оказва се, че никой не е застрахован от тенорексията. Тя днес се среща не само при девойките над 16 г., но и при доста по-зрели дами. Най-податливи обаче си остават младите момичета, особено абитуриентките. Те обаче не осъзнават, че като се "пържат" на солариум, обричат кожата си на бързо стареене.  Медицински изследвания са показали, че в много случаи

се стига и до оплешивяване

Злоупотребите със солариума улесняват появата на меланома - сериозен злокачествен рак на кожата, увеличават риска и от по-леката форма на кожен карцином. Според дерматолога д-р Росица Денчева вредите, които солариумът нанася върху човешкото здраве, остават неосъзнати, докато не се почувстват пораженията.  Световната здравна организация (СЗО) е отправила предупреждение, че солариумите са едни от важните причинители на рак на кожата. Според резултати от 20-годишно изследване 75% от хората, използващи солариум, преди да навършат 30 години, са предразположени към развитие на злокачествено заболяване.

Ще кажете: "Да, ама и слънчевите лъчи са вредни". Специалистите са доказали, че използването на уреда за почерняване не е по-безопасно от слънчевите бани. Според британски учени, цитирани от в. "Daily Mail", солариумите са по-вредни за кожата, отколкото се смяташе досега. В повечето от тях вредните  ултравиолетови лъчения са значително по-силни от допустимите по стандартите на Европейския съюз. Така 10 минути, прекарани в "битката" за  изкуствен тен, са двойно по-опасни за кожата, отколкото същото време на средиземноморски плаж в най-горещите часове на деня.

Опасен за хора с бенки и татуировки

Специалистите предупреждават, че солариумът е особено опасен за хора с много бенки и татуировки и за тези, които страдат от захарен диабет, гинекологични заболявания, нарушения в ендокринната система. Противозачатъчните и антибиотиците също засилват чувствителността на кожата към UV лъчите. Да не говорим, че преди да се отиде на солариум, не трябва да се слага парфюм и грим. В противен случай може да се образуват пигментни петна, както и да се появи алергична реакция. 

Доказателство за това колко опасна е тенорексията, или пристрастяването към солариумите, е необичаен съдебен процес в САЩ. Луда по изкуствения тен майка в щата Ню Джърси беше изправена пред съда по обвинения, че е водила на солариум и 6-годишната си дъщеря. Ню Джърси е един от няколкото американски щата, в които е забранено деца на възраст под 14 години да ги посещават.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай