ВИДЕО: 3D възстановка на Царския дворец във Велики Преслав

ВИДЕО: 3D възстановка на Царския дворец във Велики Преслав | StandartNews.com

Велики Преслав. Филмът „Х век. Югът на Царския дворец във Велики Преслав" бе представен официално на 19 юли в Археологическия музей на втората българска столица. За изпълнението на филма са използвани компютърна 3D възстановка и дигитална визуализация – едни от първите в България за подобно представяне на археологически паметници.

Лентата се състои от две части – „Х век. Царският дворец във Велики Преслав. Площадът с фиалата" и „Покоите на владетеля", като първата получи своята премиера още в края на 2011 година, а втората бе реализирана през първата половина на 2013.

Автор на модерното филмово произведение е дългогодишният археолог доц. д-р Стойчо Бонев от Националния археологически институт с музей (НАИМ) при Българската академия на науките (БАН) – филиал Шумен, който вече тридесет и пет години участва в теренните разкопки и в научните проучвания на Симеоновата столица.

Организатори на представянето на филма, което премина при голям интерес, бяха Археологическият музей „Велики Преслав" и НАИМ при БАН – филиал Шумен. Специални гости бяха кметът на община Велики Преслав Александър Горчев, заместник-кметът по култура, просвета и образование в община Шумен Живка Тонева, директорът на общинското предприятия за туризъм „Мадарски конник" в Шумен Добромир Жеков.

"Акцентът във филма е поставен на южната част на Царския дворец във Велики Преслав, където е разположена личната резиденция на преславската владетелска династия", сподели доц. д-р Стойчо Бонев.

"Първата част от филма е създадена с финансовата подкрепа на фондация "Америка за България", а втората част – с финансиране от фонд „Научни изследвания" при Министерството на науката, образованието и младежта. Зад филма стои близо 20-членен творчески екип, който включва компютърни специалисти, професионални актьори, преводачи на четирите основни европейски езика – английски, немски, френски и руски, звукозаписно „Студио Трима" и едно административно лице – счетоводител, за водене на солидната документация по проекта", обясни още той.

Към филма се проявява голям зрителски интерес, както от български, така и от чуждестранни туристи. Той е тиражиран и се предлага на диск в Археологическия музей „Велики Преслав". По желание може да бъде прожектиран не само на групи, но и на индивидуални туристи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай