Веско Маринов притесни Цацаров в парламента

Точно под прозорците, където се провеждаше заседание на правната комисия някой многократно пускаше високо хита на Маринов "Рожден ден"

Веско Маринов притесни Цацаров в парламента | StandartNews.com

Мощният глас на Веселин Маринов зазвуча род прозореца на малката зала в парламента, в която главният прокурор Сотир Цацаров днес отчиташе пред комисия работата на прокуратурата за 2018 г. На шегата на депутати от ДПС, че това е „протест на Веско Маринов“ Цацаров отговори с примирение, че едва ли би го надвикал.

Точно под прозорците, където се провеждаше заседанието някой многократно пускаше високо хита на Маринов "Рожден ден". Хамид Хамид от ДПС подхвърли: "Иска да продължи да пее на митингите на ГЕРБ."

"Съмнявам се, че ще успея да го надвикам", призна Цацаров, но умело продължи да представя доклада си, въпреки че музиката отвън се усили. Повече от това не мога, подчерта той. Наложи се всички прозорци да бъдат затворени въпреки жегата.

Десислава Атанасова поиска повече подробности за работата на бюрото, включвайки се в шеговития тон за музикалното озвучаване отвън. Днес е Ч.Р.Д, такава е песента, отново посочи Хамид Хамид явно със закачка към рождения ден на премиера. Той отвори прозореца, но парчето продължаваше да звучи. Мислех, че е свършило, заяви депутатът и затвори прозорците.

Цацаров пък се оправда, че отвън било шумно и можело да бъде грешно разбран. От думите му обаче се разбра, че не се налага да се дават допълнителни средства за работата на бюрото.

Над 30 000 прокурорски акта са внесени в съда през 2018. 30205 са осъдените през миналата година, отчете главният прокурор Сотир Цацаров пред правната комисия. 1015 са върнатите досъдебни производства. Това е намаление в сравнение с 2017 с 35,5% по-малко. Проблем пред обвинението остава военното правораздаване. Изключително ниска била натовареността на военните прокурори, както стана ясно от думите на Цацаров. Затова според него трябва да има някакво преструктуриране.

Бюрото за защита към главния прокурор остава в сянка, както заяви обвинител номер едно. През миналата година бюрото е защитило 27 свидетели. По-голямата част са защитени в страната, 9 са релокираните в чужбина. Именно това бюро е защитило застрашените свидетели при последното престъпление в Костенец, когато дълго бе издирван опасният убиец Зайков. Бюрото е било преди това към правосъдното министерство. Тридесет души са работели в него. Не сме допуснали нито един инцидент със защитени свидетели, доволен е главният прокурор. Цацаров иска бюрото да гарантира защита на прокурори и следователи, когато са заплашени. Имаме такива случаи, изтъкна той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай