Венелин Петков с тревожни думи за войната. Прогнозата

Дано случайно и тук да не падне някоя бомба

Венелин Петков с тревожни думи за войната. Прогнозата | StandartNews.com

"Силно скептичен съм към резултати от публичните преговори между Киев и Москва, които се водят в момента. Не може жертва и агресор да преговарят и това да има ефект. Войната беше неочаквана, най-малко такъв ход на войната беше очакван от Владимир Путин и от неговия кръг. Войната се проточи страшно много време, отне ужасно много жертви и от двете страни.

Оказахме се в ситуация на кошмар, тотален абсурд, от който излизане няма. Нито Русия може да излезе от това блато, в което се вкара сама, нито Украйна може да излезе от тази ситуация. Сега може да помогне тихата дипломация - между САЩ, Европа и Русия, за да се постигне решение, което да позволи войната да спре бързо, да позволи на Русия да се измъкне от тази ситуация с усещането, че не се е провалила тотално".

Това коментира пред БНР журналистът Венелин Петков, новинар, военен репортер. Днес той се занимава с аналитична дейност. И допълни, че тихата дипломация е трябвало да се води още след разпадането на Съветския съюз.

По думите му "ние се намираме в ситуация на класическа война, при която достъпът на журналистически екипи е силно ограничен".

"Логично е медиите да изтеглят екипите си на безопасни точки. Затова нямаме достъп до информация от първа ръка. Но човешкият живот е по-важен... Следя всички медии, западни, български и руски. Дори в 100% от пропагандата в руските медии може да се намери зрънце полезна информация, индикацията на това как върви пропагандата е полезно да разбереш какво се случва".

В предаването "12+3" Петков допълни:

"Много хора стават жертва на руската пропаганда, особено в България виждаме огромна маса наши съграждани, които забравят, че ние сме независима държава, че не сме част от Русия, че имаме наши национални интереси.

Не трябва да бъдат забранявани канали за информация, но тази забрана означава, че се намираме в ситуация на информационна война. Ако информационният канал, който служи като пропаганден, е средство за водене на война, е логично другата страна да спре въздействието му".

Според него има опасност войната да излезе извън границите на Украйна, но изрази надежда това да не се случва:

"В такива ситуации често става объркване, има хаос, стават неволни грешки, които водят до тежки последствия. Достатъчно е някъде да падне бомба. 

Достатъчно е някой в пристъп на прекомерна емоция да направи нещо, което да предизвика конфликт, който да бъде отвъд територията на Украйна или Русия. Това може винаги да се случи и да доведе до катастрофални последствия..

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай