Събота,

Велоалеи и нова бус лента по Патриарха в София

От: Рачо Рачев, сн. Георги Димитров -
A
A
A

Кметът Йорданка Фандъкова и независимият общински съветник Борис Бонев обявиха мащабен проект за подобряване на движението по няколко основни артерии в центъра на столицата.

В парка на НДК те обявиха, че движението по няколко централни булеварда ще бъде преосмислено и направено по-безопасно и удобно. Основната промяна засяга бул. „Патриарх Евтимий“, където ще бъдат обособени велоалеи и нова бус лента.

Очаквам проектът да бъде разгледан в Столичния общински съвет след което имаме готовност да започнем, каза Фандъкова.

Откъм страната на бул. "Витоша" велоалеята се сваля от страната на пътното платно. Освен велоалея, по бул. "Патриарх Евтимий" се обособява бус лента. На практика от Университета до Петте кьошета времето за придвижване на тролеите ще бъде съкратено чувствително, като така ще насърчим повече хора да се движат с градския транспорт, съобщи столичният кмет.

С днешния проект ще виждаме все повече хора, които ще ползват велосипедните алеи и ще слязат от автомобилите, каза главният архитект на София Здравко Здравков.

Тенденцията в цяла Европа е общините да мислят повече за пешеходците и за велосипедистите. Проектът, който представяме днес, е част от пакет от проекти, насочени към по-бързото реализиране на велоалеи, пешеходни пространства. В този проект е помислено за всички участници в движението и той показва нашата визия за превръщането на София в град на хората, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Тя уточни, че проектът свързва няколко участъка - освен бул. "Патриарх Евтимий", и булевардите "Витоша" и "Фритьоф Нансен". Проектът е много комплексен и дава много решения - две еднопосочни велоалеи свързват шест съществуващи велотрасета в мрежа - велотрасето по бул. "Витоша" към Южния парк, по бул. "България", през бул. "Скобелев", ще направим връзка с бул. "Цар Борис III" и с бул. "Прага", поясни тя.

В този проект ще разгледаме и двупосочното движение на автомобили по бул. "Фритьоф Нансен", посочи тя.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички