Вече не пускат влак срещу влак

Вече не пускат влак срещу влак | StandartNews.com

Електронна система ще следи композициите в реално време

Какви са причините за дерайлирането на пътнически влак на гара Стряма и за прекъсването на движението по други жп линии? Подобри ли се безопасността по жп участъците, на които се прави ремонт, след намесата на министъра на транспорта Ивайло Московски през ноември 2014-а? Колко и кои жп линии бяха ремонтирани миналата година и какви са плановете за обновяване на мрежата за тази? Ще бъдат ли довършени обектите, финансирани по старата ОП "Транспорт" и има ли готови проекти, които ще се финансират през новия програмен период? За отговор на тези и други актуални въпроси се обърнахме към генералния директор на НК "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) инж. Милчо Ламбрев.

Инж. Ламбрев, каква е причината за дерайлирането на пътническия влак на входните стрелки на гара Стряма по 3-а линия в неделя?

- Субективна грешка на дежурния ръководител на движението на гара Стряма, който все още не иска да си признае, но това е факт. Просто няма какво друго да бъде! Ограничението на скоростта там е 25 км/час, влакът се е движил с 24 км/час, просто няма никакво обяснение защо се е наложило да пипа стрелката под влака.
- Значи стрелката е преместена по времето, когато влакът вече е преминавал по нея?
- Да, като локомотивът е тръгнал по отклонението, а вагоните - по правия коловоз. И съответно сега ще има наказания, уволнения и всичко, което се полага за такъв инцидент. Още повече че това е гарата, на която може би за пръв път се прави среща на два влака от дълго време и персоналът не може да се справи.
- С какъв стаж е ръководителят на движението?
- Тя е жена, назначена през 2008 г. за стрелочник, а през 2013-а - за ръководител движение, с 1 година и 10 месеца трудов стаж на тази длъжност.
- Каква е централизацията на гарата там?
- Централизацията е стара, но повтарям - не това е причината за дерайлирането на влака. Въпреки това знаете, че още преди години ние сме започнали цялостно обновяване на 3-а линия и искаме да модернизираме централизациите на всички гари между Пирдоп и Карлово.
- Какви са причините за спрелите влакове по останалите 6 направления в почивните дни?
- Паднали от бурята дървета, които са прекъснали контактната мрежа, свличания на земна и скална маса върху линиите вследствие на поройните дъждове, както и високите води, които са залели железния път в Дългопол. Това са причините абсолютно и навсякъде полагаме огромни усилия за спешното им отстраняване.
- А какво направихте за повишаване на безопасността на движението по "развързаните" гари? (б.а. - в участъците, където се прави ремонт, гарите са с изключени централизации)?
- След мероприятията, които предприехме за повишаване на безопасността, като например поставянето по двама дежурни стрелочници на определен пост, непрекъснатите инструктажи и постоянните проверки от страна на органите по безопасността, ситуацията се нормализира и през последните два и повече месеца няма нито един случай на пускане на две композиции една срещу друга по един коловоз.
- Колко участъка от жп мрежата успяхте да ремонтирате през 2014 г. извън ОП "Транспорт" и с колко се намали времето за пътуване по тях?
- Със средствата от капиталовия трансфер, които държавата ни осигури за 2014 г., успяхме да обновим няколко важни жп отсечки. Знаете, че състоянието на железопътната инфраструктура е изключително тежко. Да вземем например 4-а главна жп линия (Русе - Подкова) и по-конкретно участъка, който пресича Стара планина. Там успяхме напълно да рехабилитираме междугарията Плачковци - Кръстец (17 км) и Кръстец - Радунци (13 км), които бяха най-зле. Изцяло бе подновено горното строене на жп линията, стълбовете и контактната мрежа, отводняващите съоръжения и пр. Рехабилитирахме напълно двата тунела в участъка, които бяха в трагично състояние. Беше увеличен и габаритът им, което е много важно за жп превозвачите. Досега, за да превозят по-обемни товари от Горна Оряховица до Стара Загора например, влаковете трябваше да заобикалят или през Карнобат - Синдел, или през Мездра - София.
С ремонта възстановихме скоростните параметри на трасето, което доведе до намаляване на времето за пътуване на влаковете в участъка.
- С колко точно се намали времето за пътуване?
- Изразен в минути, ефектът не е кой знае колко голям. По-важен е фактът, че с ремонта повишихме значително безопасността и допринесохме за подобряване на комфорта на пътуване.
- Докъде стигнахте с обновяването на другия презбалкански железен път - участъка от 2-ра линия през Искърското дефиле София - Мездра?
- Знаете, че преди няколко години поехме ангажимента да обновим всички междугария между София и Мездра. Там вече пуснахме в експлоатация няколко участъка. В плана ни за тази година е да обновим 13-километровата жп отсечка Курило - Реброво. Обектът е голям и се нуждае от солидно финансиране, но след приключването му ще подобрим значително безопасността и комфорта на пътуване. Надявам се в най-скоро време да приключим процедурата за избор на изпълнител, за да използваме целия предстоящ строителен сезон и да приключим ремонта. И тук целта е да възстановим проектните скорости на пътя. След като бъде готова и тази отсечка, времето за пътуване между София и Мездра с бърз влак ще бъде намалено с 15-16 минути, което никак не е малко в тежките условия на Искърското дефиле.
- А ремонтите по 3-а линия София - Карлово?
- Там направихме капитален ремонт на отсечката Антон - Пирдоп, с пълно прекъсване на движението и трансбордиране на пътниците от влак на автобус и обратно, тъй като просто нямаше никакъв друг начин. С това създадохме сериозни затруднения на големите предприятия в Пирдоп, но това се налагаше, тъй като 3-а линия е в плачевно състояние и трябва да осигурим безаварийност на движението.
За тази година сме планирани да обновим отсечката Клисура - Христо Даново, където повече от 20 г. не е правен капитален ремонт и която също не търпи отлагане. Там също ще се наложи прекъсване на движението. Този обект е на стойност 13,2 млн. лева. По същата 3-а линия ще рехабилитараме и отсечката Макоцево - Долно Камарци, където е необходимо да се изградят много джоб-стени, тъй като върху железния път непрекъснато падат камъни. Ще бъде обновен и един мост с подмяна на хидроизолацията и пр. Скоро ще приключи процедурата за избор на изпълнител и ще пристъпим към изпълнението и на този обект, който е на обща стойност около 10,8 млн. лева.
- Продължавате ли с автоматизирането на жп прелезите, където скоро пак имаше инциденти?
- Да, тази година ще довършим автоматизирането на 20 жп прелеза - преходен проект от 2014 г. Автоматизирането на прелезите е единствената ни възможност да намаляваме персонала в компанията, като заменяме прелезопазачите с модерна техника. Продължаваме и друг преходен обект от 2014 г. - изграждането на нова компютърна централизация по гарите между Пирдоп и Карлово, с което значително ще повишим безопасността на движението. Ще ремонтираме и гарите Сливен и Ботев. Има и други, по-малки обекти, но като цяло това са ни основните цели за тази година, тъй като капиталовият трансфер никак не е голям.
- Колко е?
- 105 млн. лева, 37,827 млн. от които задължително заделяме за изпълнението на обектите, финансирани по старата ОП "Транспорт" (ОПТ), тъй като те трябва да бъдат напълно завършени до края на годината.
- На какъв етап е изпълнението им?
- Различно. Основно - около 70-75%, на някои - към 85-90%. Лот 2 от рехабилитацията на жп линията Пловдив - Бургас е готов 95%, а Лот 1 - 100%. Проблемът е Лот 3 (Церковски - Карнобат), който буксува, но се надявам и там бързо да наваксаме изоставането. Най-голямо съфинансиране по ОПТ отива за модернизацията на линията Септември - Пловдив - 29 млн. лв., която също се изгражда усилено, както и за участъка Димитровград - Свиленград, който е готов около 75 на сто. Там вече са завършени всички съоръжения и насипи. Финансирането върви регулярно, като сега се водят преговори за удължаване на срока за изпълнение на проекта поради форсмажорните обстоятелства от миналата година. Гара Димитровград е 90% готова, малко остава да се довърши и новият надлез, който е много важен за града, поради което и кметът Иво Димов постоянно иска срещи с нас и настоява по-бързо да бъде завършен.
Що се отнася до участъка Харманли - Свиленград и най-вече - гара Симеоновград и подходите към нея, там имаме сериозно забавяне заради отчуждителните процедури, но се надяваме след последните решения на МС всичко да се отприщи.
- Колко е забавянето и каква е причината?
- Около 7 месеца. Оказа се, че собствениците на много парцели са извън България и трудно могат да бъдат открити. Другият проблем там бяха многото археологически находки по трасето. Трябваше да се съобразим с желанието на археолозите да ги разкрият и довършат в максимална степен, за което бяха заделени и много средства, но такава е държавната политика и ние винаги се съобразяваме с нея. Просто трябваше да платим на археолозите, за да си свършат колкото се може по-бързо ангажиментите, за да освободят трасето за извършването на самите строителни работи.
Отделно по ОПТ ще съфинансираме модернизацията на гарите в София и Бургас с 4,530 млн. лв., както и изграждането на интермодалния терминал в Пловдив с 3,4 млн. лева.
- Ще започнете ли проекти, финансирани със средства по новия програмен период?
- Разбира се, дори вече имаме избрани изпълнители за изготвянето на техническите проекти за жп линията Видин - Медковец, която ще бъде финансирана със средства по новия механизъм "Свързана Европа", както и за участъците Елин Пелин - Ихтиман и Ихтиман - Септември, които ще се финансират по новата ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура". След изготвянето на техническите проекти ще бъдат обявени и конкурсите за избор на изпълнители на тези обекти. След много перипетии най-сетне имаме избран изпълнител и на прединвестиционното проучване за интермодалния терминал в Русе.
Тази година стартираме и проекта за изграждането на Система за управление на влаковата работа (СУВР), за който са заделени 1,8 млн. лева. Това е преходен проект на обща стойност 3 млн. евро, който ще бъде напълно завършен догодина. Системата ще позволява пълна визуализация на движението на влаковете на територията на България в реално време, което ще бъде от голямо значение за товародатели, спедитори и други клиенти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай