Важно за осигуряването! Говори НАП

Нова промяна съобщиха от институцията

Важно за осигуряването! Говори НАП | StandartNews.com

Национална агенция за приходите вече нанесе в информационните си системи минималния месечен размер на осигурителния доход - 710 лв. на близо 4000 самоосигуряващи се лица, подали еднократно декларации Образец №1 с код за вид осигурен 22.

Това са физически лица, избрали да се осигуряват само във фонд „Пенсии“ за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт и са декларирали минимален месечен осигурителен доход в размер на 420 лв. или 650 лв.

Не е необходимо тези самоосигуряващи се да подават още веднъж декларация за периодите след 31 март 2022 г. с новия по-висок минимален осигурителен доход от 710 лв., тъй като от приходната агенция вече отразиха промяната в системите си.

Ако е необходимо лицата да направят промяна на осигурителния си доход след 31 март 2022 г., те трябва да подадат коригираща декларация Образец №1 за съответния месец, като отбележат код корекция „К”, код за вид осигурен 22, дните в осигуряване, променения размер на осигурителния доход и процент осигурителни вноски за ДОО, ДЗПО и здравно осигуряване.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай